Storingen kosten EBS bom geld
26 Jan 2016, 18:32
foto
De zwaar beschadigde path mounted transformator van de EBS. (Foto: EBS)


Een omgekapte boomtak op een hoogspanningsnet, aangereden transformatoren. Deze storingen in het elektriciteitsnet kosten de Energie Bedrijven Suriname (EBS) heel veel. Wisselen van een transformator en herstelwerkzaamheden lopen in de tienduizenden SRD.

Zondag en maandag was het weer raak. Een groot gedeelte van Paramaribo Noord was gisteren omstreeks kwart voor vijf in de middag verstoken van elektriciteit. De oorzaak was een omgekapte boomtak die op het hoogspanningsnet terecht was gekomen. Als gevolg daarvan is de transformator beveiliging doorgeslagen. De EBS meldt dat de storing na ongeveer anderhalf uur was opgeheven.

Erger was het voor de bewoners van de de Soekiebakkastraat, Kleine Saramaccastraat, Laat en Dadelstraat, Limesgracht/Hofstraat, Gemenelandsweg, Frederik Derbystraat, Anton de Komstraat, Nepveustraat, Wanicastraat, Neeltje van Ravenswaaystraat, Daniel Coutinostraat, Kennedystraat, Thompsonstraat, Radio Apintie en omgeving. Deze omgeving had voor ruim acht uren een stroomonderbreking.

De oorzaak van deze storing was een EBS-transformator die aan de Fred Derbystraat, ter hoogte van Stichting Puwa, was aangereden. De melding heeft het energiebedrijf om kwart voor vier in de ochtend binnengekregen. Rond kwart over twaalf in de middag was deze storing volgens de EBS opgeheven. Het kostenplaatje voor het vervangen van de transformator en de herstelwerkzaamheden hebben de EBS rond de SRD 65.000 gekost.

Dit soort schadegevallen veroorzaken onnodig veel storingen, zegt het bedrijf. De gemeenschap moet het kappen van bomen en takken nabij het elektriciteitsnet vermijden. Het vormt niet alleen een gevaar voor de elektriciteitsvoorziening, maar kunnen mensen en dieren ook geëlektrocuteerd worden met de dood ten gevolge, waarschuwt de EBS. Burgers kunnen altijd contact maken met de EBS (via het nummer 175) als ze merken dat bomen of takken een gevaar vormen voor het elektriciteitsnet.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May