Non-stop vlucht naar VS: Suriname aan zet
25 Jan 2016, 06:17
foto

Gerard Brunings. (Foto: Ranu Abhelakh)


Suriname gaat voor het verkrijgen van een last point of departure – zogeheten LPD-status. Deze is nodig zodat vliegmaatschappijen non-stop vluchten naar Amerika kunnen uitvoeren. De Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) heeft vorig jaar december het verzoek gedaan om non-stop vluchten vanuit de J.A. Pengelluchthaven uit te voeren naar Amerika, zegt Gerard Brunings, luchtvaartadviseur van de president. “Suriname is nu op het punt van lobbyen hiervoor.”

Het laatste punt van vertrek moet een punt zijn waarbij de security gegarandeerd is, legt Brunings uit. Suriname voldoet nu wel aan de veiligheidsvoorwaarden die de Amerikaanse Transportation Security Administration (TSA) stelt. “Maar Amerika zegt: we gaan je de toestemming niet zomaar geven. Eerst moet een Surinaamse luchtvaartmaatschappij de aanvraag indienen voor de non-stop vlucht.” Brunings wijst erop dat wanneer er vliegtuigen moeten vliegen, er eerst diplomatieke wegen zijn die je als land bewandelt. “Die wegen (het lobbywerk) moeten leiden tot die toestemming. Het is niet alleen een kwestie van luchtvaart technisch oplossen.” Het verkrijgen van de LPD-status betekent niet alleen minder reistijd en reisgenot voor de passagier, geeft Brunings aan. De status geeft aan dat je een veilige luchthaven bent en Suriname kan dan lobbyen, zodat meer vliegmaatschappijen het land aandoen. “Het maakt jou als land, luchthaven, aantrekkelijk. Als bijvoorbeeld GOL morgen zegt ‘ik wil van hieruit naar Amerika’, dan wordt Suriname het laatste punt van vertrek. Passagiers willen niet meer dan twee tussenstops.”

TSA-voorwaarden
Waarnemend directeur Brian da Souza van de Burger Luchtvaartautoriteit van Suriname (CASAS) zegt betrokken te zijn bij dit aanvraagproces. Binnen het luchtvaartonderhandelings- en adviesorgaan is het verzoek besproken. “Het is met de SLM besproken, en staat ook op hun businessprogramma voor dit jaar.” De weg via diplomatieke kanalen komt volgens hem omdat het in dit geval de luchthaven betreft. De aanvraag voor een LPD-status, heeft enige tijd op zich laten wachten. Volgens Da Souza is het ook een vraagstuk geweest of de SLM wel non-stop vluchten naar de VS wilde. De markt vanuit Suriname is bepalend. Volgens Brunings was de security regelgeving van ons land niet helemaal in orde. “Er moest bijvoorbeeld een hek om het terrein of een regel hoe je de security garandeert.” Ook het luchthavenpersoneel belast met de screening, moest getraind worden. Een deel van hen is opgeleid door de Amerikanen zelf, weet hij.

Casas die nauw betrokken is in het proces, zegt dat de kwestie van de omheining om het vliegveld nog niet volledig is afgerond. “Maar het hoeft ook geen probleem te zijn, als je maatregelen treft om bijvoorbeeld de bewaking van die omheining op te voeren, in aanloop naar de verhoging van het hekwerk, dan is dat ook acceptabel.” Da Souza merkt op dat andere issues die speelden grotendeels zijn opgelost, en die nog openstaan, van minder belang zijn.” De Casas-topman geeft aan dat Suriname en TSA een goed contact hebben en samenwerken. De TSA is vaker in Suriname, zo ook later dit jaar voor een tussentijdse evaluatie. Er zijn Amerikaanse vliegmaatschappijen (vrachtvliegtuigen) die rechtstreeks vliegen vanuit Suriname naar Amerika. “De TSA komt soms ook naar ons land om deze maatschappijen te inspecteren.”

Non-stop vs directe vlucht
Een rechtstreekse (directe) vlucht kent een eventuele tussenlanding, maar zonder overstap. Er kunnen passagiers uit- of instappen. En een non-stop vlucht is een directe vlucht zonder tussenlanding of overstap. Brunings benadrukt dat het voldoen aan de voorwaarden en het krijgen van de toestemming voor een non-stop vlucht, twee verschillende zaken zijn. De SLM vliegt nu al rechtstreeks naar Miami, met een tussenstop in Guyana of Aruba, waar passagiers door de (TSA) veiligheidscontrole gaan. “Maar als wij in Suriname niet aan de veiligheidsvereisten zouden voldoen, dan zou de check in Guyana veel moeilijker zijn.”

De passagier zal niets merken van de LPD-status, dan alleen het doorvliegen zonder stop naar Amerika. Volgens Da Souza zorgt Suriname zelf voor de bewakings- en veiligheidschecks op de luchthaven. Het kan dat er extra equipment wordt aanschaft, wat een plus betekent. “Dit omdat je niet meer zoveel handmatig bezig bent met bijvoorbeeld het screenen van passagiers. Bagage wordt al elektronisch gescand.”

Nog geen verzoek
Brunings, tot begin december 2015 de president-commissaris bij de SLM, weet niet of het ministerie van Buitenlandse Zaken al bezig is met het diplomatieke lobbywerk of de nota al heeft opgemaakt.

De Amerikaanse ambassade in Paramaribo om reactie gevraagd, geeft aan dat een luchtvaartmaatschappij (niet de regering), het proces moet starten op de LPD-status te verkrijgen. Dit, door Dwaine Murry, de International Industry Representative binnen TSA, te contacten. Bij navraag door de ambassade zelf, bleek er geen verzoek van een Surinaamse vliegmaatschappij binnen te zijn. De missie verwijst naar Amerikaanse vliegmaatschappijen zelf, om te weten of zij interesse hebben om op Suriname te vliegen. Suriname en Amerika hebben in 2013 de ‘Open Sky’ luchtvaartovereenkomst getekend, die in 2014 door De Nationale Assemblee is goedgekeurd.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May