Monseigneur Choennie nieuwe bisschop Suriname
24 Jan 2016, 13:29
foto
De handelingen die bij de inwijding tot bisschop moeten worden gepleegd. (Foto's: René Gompers)


Suriname heeft een nieuwe bisschop en dit keer een die in het land geboren en getogen is, monseigneur Karel Choennie. Twaalf jaar na de inwijding van monseigneur Wilhelmus de Bekker, is pater Choennie vandaag officieel de nieuwe bisschop van Suriname.

Er was grote belangstelling van binnen- en buitenland voor de inwijding in de Petrus en Paulus basiliek. De processie in de Henck Arronstraat was een heel kleurrijke, een weerspiegeling van de multiculturele samenleving van het land.

In de basiliek zelf was het een en al plechtigheid. Voor monseigneur De Bekker en de nieuwe bisschop was het een emotioneel moment bij de overdracht van de mijter (hoofddeksel van de bisschop) en de staf die bij het ambt horen. Monseigneur De Bekker is twee jaar geleden afgetreden vanwege gezondheidsredenen. In de basiliek was ook zijn voorganger monseigneur Aloysius Zichem, die ook kampt met zijn gezondheid.

Het koor van de kathedrale basiliek heeft tijdens de hele ceremonie de toon gezet van de plechtigheid van de hele dienst. Monseigneur Choennie die lang heeft geaarzeld om het ambt in te vullen, is nu de bootsman van de christelijke gelovigen in Suriname. Hij zal de dienaren van de christelijke kerk in rustige wateren moeten leiden.

Een stralende bisschop Choennie groet en zegent nu het publiek buiten de basiliek. Hij moet nog de officiële akte ondertekenen. Een exemplaar wordt gestuurd naar de Heilige Stoel in Rome, Italië. Het andere exemplaar blijft in de archieven van het bisdom in Paramaribo. De akte is het bewijs dat monseigneur Choennie is ingewijd als bisschop van Suriname.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May