Bankiersvereniging tegen valuta-interventie cambio's
23 Jan 2016, 00:33
foto


De Surinaamse Bankiersvereniging constateert dat valutaverkopen boven de door de Centrale Bank van Suriname (CBvS) vastgestelde koers van SRD 4,20 via officiële kanalen plaatsvinden. In een verklaring distantieert de Bankiersvereniging zich volledig van deze valuta-interventie. De bankiers hebben vrijdag een algemene ledenvergadering gehouden waar de ontwikkelingen op de vreemde valutamarkt diepgaand aan de orde zijn gesteld. De situatie is zo ernstig dat de Bankiersvereniging deze kwestie onder de aandacht van het publiek brengt.

Starnieuws verneemt dat de Surinaamse Postspaarbank (SPSB) niet aanwezig was op de vergadering. Directeur Ginmardo Kromosoeto, die secretaris is van de vereniging, heeft ter elfder ure afgezegd. De valutaverkoop aan bedrijven die hun behoefte aangeven bij de cambio's, vindt via SPSB plaats. Het gaat om ongeveer US$ 13 miljoen. De cambio's garanderen SRD 5,15 voor een US$, ver boven de koers van de CBvS.

Verklaring
"In haar algemene ledenvergadering van 22 januari 2016 heeft de Surinaamse Bankiersvereniging de ontwikkelingen op de vreemde valutamarkt breedvoerig aan de orde gesteld. Uit de vergadering is de conclusie getrokken dat de situatie dermate ernstig is dat het volgende onder de aandacht van het publiek wordt gebracht.

De Bankiersvereniging heeft uit informatie moeten constateren dat valutaverkopen ver boven de officiële koers van SRD 4,20 op de US-dollar via officiële kanalen plaatsvinden. Het bevreemdt de Bankiersvereniging dat de autoriteiten in het algemeen, meer in het bijzonder de monetaire autoriteiten, op geen enkele wijze deze actie ter discussie stellen. Hierdoor is er een complete verwarring op de vreemde valutamarkt ontstaan.

De Bankiersvereniging wijst er nadrukkelijk op dat deze interventies niet door haar worden onderschreven en distantieert zich derhalve ook volledig daarvan. Los van de oneerlijke concurrentie die door deze acties teweeg is gebracht, zijn de risico’s van reputatieschade voor de gehele Surinaamse samenleving evident. Het gevaar van witwaspraktijken via het officiële circuit is hierbij aan de orde en de Bankiersvereniging roept de monetaire autoriteiten op om conform hun wettelijke bevoegdheden maatregelen te treffen, zodat de noodzakelijke rust en transparantie in onze economie hersteld worden."
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May