Ramnandanlal: Investeringen agrarische sector noodzaak
21 Jan 2016, 16:17
foto
Henk Ramnandanlal tijdens zijn inleiding. (Foto: Raoul Lith)


Investeren in de agrarische sector is een noodzaak. Het biedt tegelijkertijd goede perspectieven, concludeert Henk Ramnandanlal. Hij heeft gisteren een inleiding gehouden met als thema ‘Integraal beleid en innovatie in de agrarische sector.’ Hij was een van de inleiders op de conferentie die in Hotel Torarica wordt gehouden in verband met de 65ste jaardag van de AVVS De Moederbond.

Ramnandanlal vindt dat Suriname nu in een fase is waar met concrete productie stimulerende projecten grote stappen vooruit kunnen worden gemaakt. Belangrijk daarbij is dat er strategische keuzen worden gemaakt. Een daarvan is dat in eerste instantie gewassen worden gestimuleerd die wij kennen en vervolgens een aantal nieuwe gewassen als cacao en podosiri. “Maar vooral gewassen die kunnen worden afgezet op markten in de regio en in Europa,” zegt de inleider. “Deze gewassen moeten worden gekoppeld aan verwerking omdat die de meeste toegevoegde waarde opleveren.”

Hij wijst erop dat Suriname zijn comparatieve voordelen beter moet benutten. “De innovatie zit in de verwerking, minder in de teelttechnieken.” Ramnandanlal vindt dat financiering van de agrarische sector geïntegreerd moet worden met belastingincentives en een nationaal hervormingsplan. Hij somt op noodzakelijke wetgeving om onder andere de organisatie in de agrarische sector te verbeteren. Infrastructurele voorzieningen als een one stop packing house.

Vraagstukken als het gebrek aan goede arbeiders en boeren in de agrarische sector moeten worden opgelost. Franchising biedt volgens Ramnandanlal ook goede kansen voor het land, “de vraag is alleen op welke wijze hiervan gebruik zou kunnen worden gemaakt.”
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May