Gajadien: Bouterse moet zijn verontschuldiging aanbieden
20 Jan 2016, 04:34
foto
Assembleelid Asiskumar Gajadien


Assembleelid Asiskumar Gajadien (VHP) vindt dat president Desi Bouterse zijn verontschuldigingen moet aanbieden aan het volk. Als regeringsleider wist hij precies dat er mega achterstallige schulden waren. Veel meer dan de toenmalige minister van Financiën, Andy Rusland, doorgaf. Gajadien merkt tegenover Starnieuws op dat ook de president vóór de verkiezingen heeft aangegeven dat de achterstallige schulden betaald zouden worden. Hij was op de hoogte van de enorme schuld, terwijl Rusland aan de vaste commissie van Financiën en in De Nationale Assemblee een ander beeld gaf.

Gajadien vindt het logisch dat de president geen keuze heeft gemaakt tussen de ministers Gillmore Hoefdraad, Andy Rusland, de fractieleider van de NDP, André Misiekaba en zijn vervanger Amzad Abdoel. Hoefdraad heeft op een persconferentie de vorige week Rusland beschuldigd informatie te hebben achtergehouden voor de Centrale Bank van Suriname. Hij heeft ook aangegeven dat de achterstallige betalingen aan ondernemers ongeveer SRD 300 miljoen was. De schuld bleek bij het aantreden van Hoefdraad op Financiën SRD 1,4 miljard te zijn. Gajadien merkt op dat er ook sprake was van reçu's die onrechtmatig waren. Toen dit naar buiten kwam via 'de Ware Tijd' heeft Hoefdraad dit categorisch ontkend. Het Assembleelid stelt dat ook creditratingbureaus voor de gek zijn gehouden.

Volgens analyse van Gajadien is alles met medeweten van de president gebeurd. Daarom kiest hij niet voor de leiding van de fractie van de NDP, die stelde dat Hoefdraad kan inpakken als hij de financieel-economische problemen niet kan oplossen en de vinger naar anderen wijst. "De president heeft ervoor gekozen om de situatie te lijmen omdat hij weet dat zijn eigen desastreus beleid ervoor gezorgd heeft dat wij vandaag in deze situatie zijn beland," stelt Gajadien. "De NDP-fractieleider zal normaal blijven functioneren en met gekrulde staart verder gaan, alsook zijn waarnemer."

"Nu minister Hoefdraad aangeeft dat er enorme betalingsachterstanden waren, bevestigt dit alleen dat Andy Rusland reeds betrapt was in het parlement, maar aangaf dat de betalingsachterstand niet zo groot was, terwijl ik een lijst gepresenteerd had van ondernemers die betaald moesten worden en aangaf dat reçu's in de lade bleven liggen. De president heeft mede ervoor gezorgd dat de juiste informatie niet naar buiten kwam. Zo heeft de toenmalige governor, minister Hoefdraad ook alles in het werk gesteld voor de president om vóór de algemene verkiezingen de koers niet omhoog te laten gaan, door met alle deviezenreserve te interveniëren en zelfs monetair te financieren middels allerlei swapdeals," voert het Assembleelid aan.

De financieel-monetair crisis waarin het land verkeert, is volgens Gajadien veroorzaakt omdat het volk is misleid. Het ging bij de president alleen maar om verkiezingswinst. "De president zou zich hiervoor tegenover het volk moeten verontschuldigen en het mandaat moeten teruggeven, zodat de kiezers een oprechte keuze kunnen maken zonder misleiding," meent Gajadien.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May