Ravaksur praat maandag verder met regering
20 Jan 2016, 00:46
foto
Ravaksur-woordvoerder Robby Berenstein, na het onderhoud met president Desi Bouterse en leden van de regering. (Foto: Raoul Lith)


De Raad van Vakcentrales in Suriname (Ravaksur) en de Bond van Leraren (BvL) praten maandag verder met president Desi Bouterse over onder andere loonsverhoging van ambtenaren, verlichting van inkomstenbelasting, fiscale maatregelen om meer geld binnen te krijgen en een samenhangend pakket van maatregelen. Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën was uitlandig, waardoor het onderhoud niet afgerond kon worden.

Robby Berenstein, woordvoerder van Ravaksur, zei na afloop van het gesprek met de president en diverse ministers, dat het gaat om punten die impact hebben op de staatsbegroting. Het is belangrijk dat de minister van Financiën bij het onderhoud aanwezig is. Over de elektriciteitstarieven heeft minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen uitleg gegeven. De verdere verhoging van stroomtarieven is van de baan. Er is een commissie die zich verder buigt over het stroomverbruik en andere berekeningen.

Ravaksur wil ook betrokken worden bij instituten die te maken hebben met werknemers. De Wet op contractarbeid is ook een principiële aangelegenheid, zei Berenstein. Hij is er verbaasd over dat minister Soewarto Moestadja van Arbeid eerder te kennen heeft gegeven ontevreden te zijn over Stichting Arbeidsmobilisatie en Ontwikkeling (SAO), de Stichting Productieve Werk Eenheden (SPWE) en de Suriname Hospitality Tourism and Training Centre (SHTTC). Berenstein merkt op dat hun begroting juist is gehalveerd. Hij vindt dat er veel goed werk is gedaan. Als er minder geld beschikbaar is, heeft het consequenties voor opleiding en bijscholing van werkers.

De vakbeweging maakt zich net als het bedrijfsleven zorgen over de wisselkoers. Berenstein merkt op dat het bedrijfsleven de tarieven nog kan doorberekenen in de prijzen, maar werknemers zijn behoorlijk de dupe van de situatie. De prijzen in de winkels zijn enorm gestegen, terwijl de koopkracht is gedaald. Werknemers zijn behoorlijk verarmd door het beleid, waarbij de munt is gedevalueerd. Daarom is het dringend nodig dat er compenserende maatregelen komen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May