Nog dit jaar commerciële bamboeaanplant te Patamacca
18 Jan 2016, 20:53
foto
Minister Soeresh Algoe van LVV tekent een MOU met Joy Ramlakhan, directeur van Subaco Intl N.V, voor de productie van bamboebouwmateriaal. (Foto: LVV)


Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) en Suriname Bamboo Company International N.V. (Subaco Intl N.V.) hebben een 'Memorandum of Understanding' (MOU) getekend voor de opzet van een bamboeaanplant voor commerciële/industriële doeleinden. De geteelde bamboe zal verwerkt worden tot bouwmaterialen zoals triplex, panelen en dakplaten.

Subaco Intl N.V is het eerste bedrijf in het geheel westelijk halfrond dat bamboe gaat telen en verwerken, zegt de voorlichting van LVV. Joy Ramlakhan, directeur van het bedrijf, geeft aan dat dit jaar begonnen zal worden met het telen van Guadua bamboe. Deze bamboevariëteit groeit binnen 24 uur tussen 1,4 en 1,6 meter hoog, zegt minister Soeresh Algoe van LVV. Het ministerie van LVV zal ondersteuning geven bij technische aspecten zoals het planten, de aanpak van ziekten en de bemesting.

Voor dit bamboeproject is aan Subaco Intl N.V een perceelland groot circa duizend (1.000) hectare van de Landbouw Maatschappij Patamacca N.V. (LMP) in het district Marowijne toegewezen. De MOU heeft een geldigheidsduur van maximaal een (1) jaar na de datum van ondertekening.

Voorafgaand aan de uitvoering van het bamboeproject, zal Subaco Intl N.V beginnen met een pilotproject op circa driehonderd (300) hectare voor een duur van vijf (5) jaar. Indien de resultaten van het pilotproject positief zijn, wordt de aanplant uitgebreid naar maximaal duizend (1.000) hectare.

Het bedrijf zal gesprekken voeren met de lokale bewoners van Patamacca. De onderneming wil voornamelijk buitenlandse afzetmarkten voorzien van bamboebouwmateriaal. Amzad Abdoel, voorzitter van de Vaste Commissie LVV, zegt dat dit project kan bijdragen tot diversificatie van de economie en valuta zal opleveren voor het land.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May