Beveiligingsmechanisme SPCS en defecte kabel oorzaak black-out
17 Jan 2016, 19:47
foto


De algehele black-out vanmorgen is ontstaan omdat het beveiligingsmechanisme van Staatsolie Power Company Suriname (SPCS) zeer gevoelig is ingesteld. Dit heeft als gevolg dat de totale opwekcapaciteit van de centrale van SPCS is uitgevallen. Door de uitval van SPCS, traden de automatische beveiliging van de overige opwekcentrales in werking en schakelden, om schade aan het net te voorkomen, zichzelf uit, meldt de EBS in een persbericht.

Het EPAR-gebied (Paramaribo, Wanica, Para, Saramacca
Commewijne) wordt gevoed door de Suralco, SPCS en de dieselcentrales van de EBS aan de Saramaccastraat. In eerste instantie werd gedacht dat een defecte 33 kV hoogspanningskabel om kwart over zeven in de ochtend de oorzaak zou zijn van een totale black-out. Na anderhalf uur was de stroomvoorziening voor een groot deel genormaliseerd.

Uit onderzoek blijkt dat een 33 kV kabel vanuit onderstation Zorg en Hoop (Franchepanestraat) naar het onderstation Langatabiki (Langatabikistraat) een mankement heeft. De storing op deze kabel werd uitgeschakeld door het beveiligingsmechanisme. Op hetzelfde tijdstip schakelde het beveiligingsmechanisme van SPSC de centrale uit.

De defecte kabel is intussen uit bedrijf gehaald en geïsoleerd. Technici van de EBS zijn bezig de locatie van de storing te achterhalen om de reparatie te plegen.
De EBS biedt zijn verontschuldiging voor het ontstane ongerief aan en werkt hard aan de volledige normalisatie, deelt het bedrijf mee.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May