LVV gaat naar grootschalige agrarische productie
16 Jan 2016, 12:08
foto
Minister Soeresh Algoe zet het eerste plantje in de grond. (Foto's: Min. LVV)


Groot denken in termen van productie. Dat is waar het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij naar streeft. Op 10 hectare van de Staatsboerderij moeten in dit raamwerk 6.000 sinaasappelplantjes de grond in. De eerste aanzet daartoe is al gegeven.

Na twee jaren zullen de Pera-sinaasappelplantjes gereed zijn om vruchten te dragen. Minister Soeresh Algoe van LVV zegt dat de Staatsboerderij niet afhankelijk moet zijn van een product, het kweken van koeien. “We moeten naar diversificatie om de productie te stimuleren.” Het project komt ten laste van de 2015 begroting van LVV, aangezien de plantjes vorig jaar zijn aangeschaft.

Onderdirecteur Landbouw, Ashween Ramdin, zegt aan Starnieuws dat de oogst lokaal zal worden afgezet. “Een deel zullen wij verkopen, wat ten goede komt van de staatskas en een ander deel zal aan sociale instellingen worden geschonken.” Ramdin zegt dat sinaasappel duur is en dat het ministerie gezond fruit wil promoten. Hij wijst erop dat de citrusbehoefte in Suriname vrij groot is. “Er zijn genoeg mensen die uitsluitend puur sinaasappelsap willen en geen sap uit het buitenland.” Minister Algoe is ervan overtuigd dat na twee jaar er minder citrus geïmporteerd hoeft te worden, wanneer de eigen productie toeneemt. “We gaan daarmee duizenden dollars besparen,” zegt hij.

Ramdin: “Wij willen juist promoten dat Surinamers eerder producten van ons eigen bodem moeten nuttigen. Wi egi sani.” Suriname kan binnen enkele jaren zelfvoorzienend worden voor zijn citrusbehoefte. Met het oog daarop wordt Alliance gerehabiliteerd en wordt ook daar de productie van sinaasappel verhoogd. LVV wil ook de particulieren stimuleren om grootschalig sinaasappel te gaan telen. “We hebben nu te maken met hobbyisten die enkele bomen in hun tuin hebben, maar niet echt mensen die groot willen telen en de productie willen ingaan.”

De onderdirecteur Landbouw zegt dat het ministerie meerdere soortgelijke projecten op grote schaal zal lanceren. “Alleen om de mensen te stimuleren om groot te denken in de productie.” Binnenkort wordt in Coronie gestart met de teelt van kokos op een areaal van 25 hectare.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May