Universiteit werkt hard aan kwaliteitsverbetering
15 Jan 2016, 19:52
foto
Diny Peters. (Foto: Raoul Lith)


De Anton de Kom Universiteit van Suriname heeft twee aanvragen ingediend om opleidingen verder te accrediteren. Het gaat om aanvragen voor de nieuwe opleidingen scheikunde en wiskunde.

”De universiteit heeft als uitgangspunt dat nieuwe opleidingen in principe als het mogelijk is voor dat ze starten accreditatie aanvragen en als dat niet lukt zo snel als mogelijk nadat ze gestart zijn,” zegt Diny Peters, manager kwaliteitszorg van het instituut. De twee opleidingen zijn vooralsnog gestart als een certificaat-opleiding, als ze geaccrediteerd zijn kunnen de studenten zo overstappen op de bachelors-opleiding.

Peters zegt dat de komende maanden te verwachten is dat er nog een aantal opleidingen of bestaande opleidingen voor accreditatie zullen aanmelden. Ze geeft aan dat het met name om de opleiding werktuigbouwkunde gaat en hoopt ook op bedrijfskunde en mogelijk elektrotechniek.

Accreditatie betekent dat wordt gekeken of de opleidingen voldoen aan alle eisen die je aan zo een opleiding mag stellen ook vergeleken met soortgelijke internationale opleidingen. Peters zegt dat de accreditatie best een dure aangelegenheid is. “NOVA (Nationaal Orgaan voor Accreditatie) vraagt voor de behandeling van een accreditatieaanvraag ongeveer 15.000 euro.” De voorbereidingskosten van de universiteit zelf zijn hierin nog niet opgenomen.

De kwaliteitsmanager benadrukt echter het belang van accreditatie, omdat het onder andere betekent dat studenten makkelijker in het buitenland verder kunnen studeren, uitwisseling van studenten wordt makkelijker en het is makkelijker om je diploma erkend te krijgen in het buitenland. Verder is het volgens Peters ook een belangrijke drive om de kwaliteit van de opleidingen steeds te verbeteren. Tijdens het proces loop je altijd tegen wat punten aan die verbetering nodig hebben. De accreditatie is zes jaar geldig en moet na vijf jaar weer worden verlengd, omdat NOVA steeds ongeveer een jaar nodig heeft voor de behandeling van de aanvraag. In totaal zijn er ongeveer 24 opleidingen aan de universiteit. De twee nieuwe aanvragen zijn woensdag ingediend.

Raoul Lith
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May