Groep gestrande Cubaanse migranten weg uit Costa Rica
14 Jan 2016, 15:34
foto
Veel Cubanen steken de Mexicaans-Amerikaanse grens over om een nieuw leven op te bouwen in de Verenigde Staten.


Als onderdeel van een regionale overeenkomst zijn 180 van de 8.000 Cubanen die sinds half november verblijven in Costa Rica, overgevlogen naar El Salvador. Vandaar hebben ze hun reis per bus via Guatemala naar Mexico vervolgd. De Nicaraguaanse autoriteiten weigerden sinds november om de Cubaanse migranten door hun land te gaan. In navolging daarvan heeft Ecuador vanaf 1 december een visa voor Cubanen ingesteld.

De overeenkomst die tussen Mexico, Costa Rica, El Salvador en Guatemala in december is bereikt, voorziet in documenten voor de Cubaanse migranten die ze nodig hebben om te reizen naar de Amerikaanse grens van Mexico. De eerste groep van 180 migranten is woensdag vertrokken.

Het aantal Cubanen dat in de Verenigde Staten komt is sterk toegenomen in 2015. De stijging volgt nadat de Amerikaanse president Barack Obama en zijn Cubaanse ambtgenoot Raul Castro plannen hebben aangekondigd van normalisering van de betrekkingen tussen hun landen.

Cubanen die de Amerikaanse kusten of grenzen bereiken mogen in het land verblijven en werken. Ze hebben ook de mogelijkheid om de ‘green card’ aan te vragen onder de Wet Cuban Adjustment 1966. Cubanen vrezen dat de speciale status met de normalisering van de betrekkingen met de Verenigde Staten zal worden ingetrokken.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May