Sadhana Sahadew-Lall wint Scriptieprijs VES
14 Jan 2016, 17:18
foto
Sadhana Sahadew-Lall krijgt de Scriptieprijs 2015 van de VES uitgereikt door Jim Bousaid, directeur van de Hakrinbank. (Foto: René Gompers)


Sadhana Sahadew-Lall is de winnaar van de Scriptieprijs 2015. Haar proefschrift ‘Stress testing in het brandpunt’ is de ‘best of the best’ scriptie op masterniveau in de Economische Wetenschappen gedurende de periode 1 oktober 2014 - 1 oktober 2015. Sahadew-Lall heeft onderzoek gedaan naar de weerbaarheid van banken bij economische schokken.

De scriptieprijs is in 1998 geïntroduceerd door de Vereniging van Economisten in Suriname (VES). Het doel is om studenten te motiveren kwalitatief goede scripties te schrijven. Na 2004 is gestopt met de wedstrijd. Besloten is om in 2015 de competitie nieuw leven in te blazen. Dit jaar zijn er vier scripties ingediend. Het Institute for Graduate Studies and Research (IGSR) van de Anton de Kom Universiteit van Suriname en het FHR Institute for Social Studies hebben elk met twee proefschriften aan de wedstrijd meegedaan. Sahadew-Lall is afgestudeerd aan het IGSR en draagt de titel Master of Science in Banking & Finance.

“Stress testing is een methode om te bepalen hoe sterk de banken in hun schoenen staan,” licht de voorzitter van de jury, Edward Müller toe. “Daar zijn er heel wat ingewikkelde formules voor bedacht. Het IMF (Internationaal Monetair Fonds) heeft een formule ontwikkeld voor landen met een eenvoudig financieel structuur. Sahadew-Lall heeft dit model gebruikt en uitgewerkt naar een theoretische bank in Suriname.” Zij heeft de kans niet gehad om het model toe te passen op een bestaande bank. Men vond dat nog te vroeg, merkt Müller op. Hij hoopt dat de banken hun medewerking zullen verlenen zodat duidelijk wordt of ze werkelijk stressbestendig zijn in de huidige economische situatie.

De prijs van US$ 1000 is gesponsord door de Hakrinbank. Directeur Jim Bousaid haalt aan dat het IMF en de Wereldbank het vorige jaar een stresstest hebben gedaan. “Het rapport is beschikbaar, het bevat zowel minnen als plussen,” deelt hij mee. “Het is supergeheim maar het zou interessant zijn om te de resultaten van de scriptie te toetsen aan de bevindingen van het IMF en de Wereldbank.” Sahadew-Lall gaat de uitdaging aan. “Het is een kans om mijn model te verfijnen en te verbreden. Ik heb in mijn scriptie alleen de de kredietwaardigheid van de bank getest. Ik zou nu meer elementen kunnen testen om de stressbestendigheid van de banken te meten.”

René Gompers
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May