'Laatste deviezen niet door het riool spoelen'
14 Jan 2016, 02:28
foto
Waddy Sowma, voorzitter van de VES. (Foto: René Gompers)


"In de monetaire sfeer moet nagegaan worden of het krampachtig verdedigen van de vaste koers met de US dollar nog wel zin heeft. Spoelen wij niet onze laatste deviezen door het riool, waardoor wij mogelijk herstel vertragen en onze terugkeer naar stabiele omstandigheden bemoeilijken."

Dit zei de voorzitter van de Surinaamse Vereniging van Economisten in Suriname (VES), Waddy Sowma, woensdagavond tijdens de traditionele nieuwjaarsreceptie in hotel Krasnapolsky. "Bevoordelen wij niet bepaalde partijen in het transactieverkeer. Laten wij nagaan hoe wij deze laatste deviezen tezamen met betalingsbalanssteun kunnen aanwenden om het vertrouwen te herwinnen en voor structurele, productieve hervormingen in de reële sfeer," voerde Sowma aan.

De VES-voorzitter haalde aan dat de inflatie in november 2015 ten opzichte van november 2014 met 15% is toegenomen. Dit als gevolg van de devaluatie van de Surinaamse munt met 25% op 19 november. Ondanks deze devaluatie deprecieert de SRD dagelijks. Het verschil van de parallelle wisselkoers met de officiële bedraagt momenteel volgens Sowma rond de 30%.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May