Ruim 1800 gasten verwacht bij inwijding bisschop
13 Jan 2016, 00:38
foto
Pater Karl Choennie (links) wordt op 24 januari tot bisschop van Paramaribo gewijd. Hij en pater Esteban Kross met het wapen van de nieuwe bisschop. (Foto: René Gompers)


Op 24 januari wordt pater Karl Choennie op grootse wijze ingewijd tot bisschop van Paramaribo. Ruim 1800 gasten, lokaal, uit de regio en Nederland zullen aanwezig zijn bij het proces in de kathedrale Basiliek. De aankomende bisschop heeft dinsdag zijn wapen gepresenteerd. De wapenspreuk is ‘Diliges Dominum et Proximum’ Latijns voor ‘Bemin de Heer en de naaste.’

In het nieuwe bisschoppelijke wapen zijn er elementen uit de vorige wapens verwerkt. “Uit respect voor mijn directe voorgangers heb ik een deel van hun symbolen overgenomen,” licht Choennie toe. Van Aloysius Zichem zijn de drie cirkels die in elkaar grijpen om de éénheid in verscheidenheid van het volk aan te geven, overgenomen. Van Wilhelmus de Bekker de palmboom aan het water. De palm staat symbool voor overwinning na strijd. Het water, de zee, die scheidt en verbindt. “Maar ook verwijst de palmboom naar Batavia, waar de zalige Petrus Donders zich tot naaste heeft gemaakt voor de melaatsen in hun bitter levenslot. Donders is een hierdoor een levend voorbeeld geweest van Christus Zijn woorden: bemin de Heer en uw naaste.”

Op 23 januari zal Choennie in de Alfonsius kerk trouw zweren aan het geloof, de kerk en de paus. De getekende stukken zullen door de vertegenwoordiger van de paus naar Rome gebracht worden. Op 24 januari zal de inwijding met een korte processie beginnen. Gedurende de ceremonie zullen enkele straten afgesloten worden. In de basiliek zullen ruim 750 gasten, onder wie een twintigtal hoge kerkelijke gasten, direct het proces meemaken. Op de parkeerplaats van de DSB zullen er 1000 zitplaatsen beschikbaar zijn. De gasten zullen alles via grote schermen kunnen volgen. De plechtigheden zullen ‘live’ te volgen zijn op Apintie via de televisie en internetstreaming. Radio Emanuel zal ook ‘streamen’.

Personen die de inwijding willen meemaken, zullen eerst toegangskaarten moeten bemachtigen. Die kunnen gratis opgehaald worden bij Maria Koningin van de Wereld, Alfonsiuskerk, Driekoningenkerk, het sectretariaat van de kathedrale Basiliek en de Sint Clemenskerk. Op maandag 25 januari zal er een pontificale hoogmis zijn geleid door de nieuwe bisschop van Paramaribo.

René Gompers

U kunt de uitleg over het wapen hier downloaden.
pdf-icon.gif Uitleg_bisschoppelijk_wapen.pdf                
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May