Brahma Baba – Expressie van Gods Liefde en Kracht
14 Jan 2016, 22:47
foto
Dada Lekhraj


(Aangeboden)

Er zijn vele persoonlijkheden geweest, die grootse bijdragen hebben geleverd aan de ontwikkeling van de wereld. Sommigen hebben onderzoekswerk verricht wat aan velen voordeel opleverde, terwijl anderen bijdroegen aan het verhelpen van sociaal kwaad. Brahma Baba, de stichter en geestesvader van de Brahma Kumaris, was ook een wonderbaarlijke en veelzijdige persoon. Hij stond altijd in voor deugdelijkheid en werkte aan het verbeteren van de levens van de armen en degenen die verstoten en onderdrukt werden. Hij geloofde erin dat diegenen die het minder goed hadden, geholpen moesten worden en verwelkomde altijd de analfabeten en ongeschoolden en leerde hen simpele technieken om het leven te kunnen beheren. Zijn groot gevoel van medemenselijkheid, diepe liefde voor deugdelijkheid en oprechte devotionele liefde voor God was al op jonge leeftijd zichtbaar.

Dada Lekhraj
Geboren in 1876 in een arme familie, als zoon van een schoolmeester, werd Lekhraj Kripalani opgebracht volgens de Hindoe tradities. Als diamanten handelaar werd hij een beroemde en zeer welgestelde zakenman, die niet alleen in zijn gezin met vijf kinderen, maar ook binnen de gemeenschap in het toenmalige Sindh veel respect afdwong door zijn groot gevoel van medemenselijkheid.
Op zestigjarige leeftijd trad een grote verandering op in zijn leven: Dada Lekhraj kreeg een serie visioenen, waardoor hij nieuwe inzichten verwierf in de oorspronkelijke kwaliteiten van de menselijke ziel, het mysterie Gods en het proces van wereldtransformatie. De intensiteit van de boodschappen was van dien aard dat hij zijn wereldse zaken opgaf, devotie een nieuwe plek gaf en de rest van zijn leven wijdde aan het uitdiepen en toepassen van de aan hem geopenbaarde kennis. Hoewel de visioenen daarna verdwenen, bleef gedurende circa dertig jaar de Bron met hem, transformatie in hemzelf en anderen mogelijk makend.

Transformatie
God de Vader zelf sprak tot en door hem. Dada Lekhraj, geleidelijk aan steeds vaker Brahma Baba genoemd, luisterde, schreef op en begon zo de weg van vertrouwen, verzaking, persoonlijke transformatie om tenslotte te dienen als instrument voor een nieuwe wereld orde. De kennis (shrimat) die hij van de Allerhoogste kreeg, maakte hij zichzelf eigen en werd een belichaming van diepe spirituele waarheden. Zijn liefde voor en de herkenning van God waren zo groot, dat hij de adviezen van de Vader altijd direct opvolgde. Er was geen twijfel bij hem.

Een deugdzaam spiritueel leven
Brahma’s leven was erg simpel en een voorbeeld voor anderen; hij was ervan overtuigd dat “eenvoud en spiritualiteit” hand in hand gaan. Baba was een liefdevol persoon, maar tegelijkertijd was hij onthecht en gedisciplineerd. Hij hield een perfecte balans tussen liefde en regelgeving (love and law). Brahma Baba voerde zijn eigen werk altijd zo perfect mogelijk uit, omdat hij stelde dat “Yoga in actie” efficiëntie, effectiviteit en accuraatheid voortbrengt en liet dat ook praktisch zien. Hij geloofde dat de constante staat van yoga leidt tot versterking van wilskracht, concentratie en beslissingskracht wat uiteindelijk leidt tot uitmuntendheid in het leven.

Nalatenschap
Ofschoon Brahma Baba de hoogste vorm van zuiverheid, vroomheid, spiritualiteit, nobelheid als werelddienaar had bereikt, bleef zijn nalatenschap als Prajapita Brahma (Vader van de mensheid) elk hart en huis bereiken en stelde zielen in staat hun Goddelijk geboorterecht te ontvangen. Vandaag zijn er miljoenen die voordeel hebben gehad van Brahma Baba’s persoonlijke inspiratie om een ideaal leven te leiden vol menselijke en spirituele waarden.

18 januari
Internationaal wordt de maand januari door de Brahma Kumaris gevierd als een speciale maand in herinnering aan de grondlegger, Vader Brahma die op 18 januari 1969 de engelenstaat bereikt heeft. De fundering van eenvoud die Brahma Baba legde, is tot heden - 79 jaar later - het kenmerk van de Brahma Kumaris.

Ook in Suriname zullen de Brahma Kumaris deze dag herdenken en wel op zaterdag 16 januari a.s. om 18.00 uur in Congreshal in een speciaal meditatief programma met als titel An expression of God’s Love and Power. De toegang is vrij en eenieder is van harte welkom.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May