Twaalf geholpen bij oogmissie MZ en AZP
12 Jan 2016, 15:58
foto
Oogarts Jerry Pawiroredjo behandelt een patiënt.


“Ik kan eindelijk weer mijn dagelijkse werkzaamheden verrichten. Mijn netten kan ik weer zelf repareren en kan dus weer vis vangen om te verkopen.” Zo uit een blije H. Scholsberg zich na zijn cataract-operatie. De man woont te Kalebaskreek en is een van de twaalf mensen die is geholpen met zijn zicht.

De Medische Zending (MZ) heeft samen het Suriname Eye Centre van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, de eerste specialistische missie voor het nieuwe jaar uitgevoerd. De twaalf mensen die zijn geopereerd voor cataract wonen te Donderkamp, Kalebaskreek en Corneliskondre.

Onder leiding van Jerry Pawiroredjo worden sinds 2007 specialistische oogmissies uitgevoerd. Behalve dat deze specialistische dienst hoort in het basisgezondheidszorgpakket van de Medische Zending, is het beleid van de zending gericht op algemene toegang tot zorg en beschikbaarheid van de zorg op basisbehoefte. De oogmissie vindt twee keer per jaar plaats en heeft zich nu gericht op inheemsen die wonen in West-Suriname, meldt de Medische Zending.

Er is bij deze missie ervoor gekozen om de patiënten naar te stad te transporteren op kosten van de zending en AZP en hen in het oogcentrum te opereren. Gezien het klein aantal patiënten, zou het kostenplaatje hoger zijn als de gebruikelijke ‘operatiekamer’ was opgezet op locatie in het binnenland. De oogmissie is uitgevoerd tussen 8 en 11 januari.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May