Student Sewlal test zonnepanelen op drijfsystemen
12 Jan 2016, 19:36
foto
Structuur van het drijfsysteem met Pet-flessen.


Het is een oud idee om het stuwmeer van Suriname op een hoger niveau te brengen om meer elektriciteit op te wekken. Eén van de manieren is om zonnepanelen op drijfsystemen te plaatsen. Sunny Wykash Sewlal heeft daar zijn afstudeerstudie van gemaakt.

Sewlal heeft zoveel mogelijk gebruik gemaakt van lokaal materiaal. Een van zijn innovatieve ideeën was het gebruik van Pet-flessen als drijfmedium en hardhout als platvorm. Een ander aspect van zijn studie was om de drijfsystemen modulair uit te breiden. Zijn drijfsystemen heeft hij gebouwd en uitgetest. Hij had meerdere ontwerpen die zijn uitgetest in het hydrologisch lab van de Anton de Kom Universiteit van Suriname.

Professor Sieuwnath Naipal is de begeleider geweest van civieltechnisch-student Sewlal. Samen met Stichting Samarja is het ontwerp en de constructie-techniek ontwikkeld. Sewlal heeft verschillende metingen verricht op het stuwmeer om de duurzaamheid van zijn ontwerp te analyseren.

De individuele modules van 1,5 m² met een draagvermogen van 120 kilo moeten een levensduur hebben van minimaal 15 jaar. De productiekosten van zo’n module is SRD 300. Op grote schaal zouden de productiekosten kunnen worden gehalveerd. De modules zijn sterk en duurzaam gebleken om rendabel te zijn. Er moet verder onderzoek worden verricht naar de houdbaarheid van de modules. Sewlal zegt dat Suriname meer onderzoeksfaciliteiten moet hebben om theorie in de praktijk om te zetten.

“Sewlal combineert wetenschap en innovatie zoals het hoort,” zegt Anwar Alibux, voorzitter van Stichting Samarja. Hij vindt het zeldzaam dat een afstudeerscriptie zoveel praktische onderdelen en prototypes bevat. De stichting zal het onderzoek voortzetten. Daartoe wordt een Pet-ponton van 25 m² ontworpen. De constructie ervan zal eind 2016 beginnen. Sewlal blijf betrokken bij het onderzoek. Hij onderzoekt toepassingen in de recreatiesector en civieltechnische sector. Sewlal is afgestudeerd met een acht voor zijn studie.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May