Regering wil aantal notarissen optrekken naar 30
12 Jan 2016, 04:27
foto


De regering wil het aantal notarissen van 20 optrekken naar 30. Dit besluit is reeds goedgekeurd door de Raad van Ministers. Hiervoor is het nodig om de Wet Notarisambt te wijzigen. Het gaat om een wijziging van één woord, maar met een grote impact.

Het aantal van twintig is bij wetswijziging vastgesteld in 1998. Dit aantal is allang achterhaald. Veel kandidaat-notarissen wachten om officieel benoemd te worden, zodat zij zelfstandig aan de slag kunnen gaan. Het maximum aantal beroepsnotarissen is al enige tijd bereikt, waardoor er geen nieuwe notarissen benoemd kunnen worden door de president.

Alleen wanneer een notaris komt te overlijden of met ontslag gaat, kan een kandidaat-notaris doorstromen. Belangrijke overwegingen voor deze uitbreiding zijn geweest het aantal inwoners, de tijd en de aandacht die beschikbaar zijn geweest per cliënt voor bespreking en begeleiding. Ook de toenemende vraag naar notariële rechtshulp, de toenemende complexiteit en omvang der werkzaamheden, het aantal akten, inkomsten van de notariaten en de carrièrekansen voor kandidaat-notarissen.

De Nationale Assemblee moet de voorgestelde wetswijziging nog goedkeuren.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May