Kinderen betrekken in het geloof
10 Jan 2016, 02:42
foto
Leerlingen van klas 5 van de Ansarieschool zingen ‘Mi Lobi Allah’ tijdens de SMA Mielaadoen Nabie scholendjalsa. (Foto: Ranu Abhelakh)


‘Mi Lobi Allah’, zingt de tienjarige Meguinda Delilah met haar klasgenootjes van de Ansarieschool. Hun optreden is deel van het feestelijk programma van de Mielaadoen Nabie scholendjalsa. Op deze bijeenkomst met tientallen scholieren, verbonden aan de Surinaamse Moeslim Associatie (SMA) is vrijdag de geboortedag van de Profeet Mohammed gevierd.

Het binnenterrein van het SMA-hoofdkantoor en Moskee, waar ook een lagere en Mulo school zijn gevestigd, is feestelijk aangekleed. “Vroeger was dat niet zo”, herinnert Delilah zich. Zij is van huis-uit Christen en woont vanaf haar kleutertijd de jaarlijkse scholendjalsa bij. “Hier op Abra Broki is er weinig keus, dus veel kinderen uit mijn buurt zitten op een Islam school.” Voor de tienjarige zijn de lofliederen, die over de godsdienst verhalen en waarin God wordt geprezen het meest aantrekkelijke binnen deze religie. “Wij wonen in Suriname en zo leren wij ook over anderen hun geloof.” Klasgenoot Jurgen Hinds knikt instemmend mee. Ook hij is een belijdend Christen en vindt het juist leuk om op een Islam school te zitten. Hinds bidt vier keer op een dag: voor en na het slapen gaan, zegt hij het Onze Vader gebed. En aan het begin en einde van elke schooldag richt hij zich in de klas tot Allah in een Dua. “Ik vind het gebed in de Arabische taal zo mooi. Zo ken ik nog een andere taal.”

Ongeacht etniciteit en religie
De SMA heeft drie lagere scholen en één Muloschool onder haar beheer. “Wij zijn ons ervan bewust dat onze scholen in woonwijken zijn van overwegend niet-Moslims personen”, zegt directeur Faisel Bafati van de Imaam Abu Hanifa Muloschool. Hij is al 25 jaar verbonden aan de school en weet dat in het verleden, Moslims bewust hun kinderen van heinde en verre naar SMA-scholen stuurden. Eenieder kiest nu voor een school dichtbij huis. “Wij zijn juist blij en het beantwoordt aan ons doel om alle kinderen, ongeacht hun etniciteit en religie, te ontvangen op onze scholen en hen te leren over de Islam.” Zij krijgen een lesuurtje per week godsdienst les. “Met zo een bijeenkomst, proberen wij hen in een andere setting, extra informatie te geven en hen allen te betrekken in het geloof.”

Mi Lobi Allah op Bryan B tune
De songtekst van ‘Mi Lobi Allah’, is uit een lofzangboek gehaald, vertelt vijfde klas leerkracht Raiena Ishak-Kalidien. Aangezien de schoolviering voor en door de leerlingen zelf is, heeft Kalidien dit jaar gekozen voor een Surinaamse tekst, gezongen op de tune van ‘Mama’ van Bryan Bijlhout. “Iedereen in de klas kende dit lied, dus ze konden zich makkelijker inleven en meezingen.” Speciaal voor hun optreden, hebben de meisjes uit de zanggroep een sjaal als hoofddoek op. Deze heeft Delilah voor hen meegenomen van huis. Zij vinden de sjaal modieus en voelen zich niet uitgesloten, maar één met de meisjes van de andere scholen. De groep oogst na hun opvoering een luide ‘Subhanallah’ vanuit de aanwezigen. In plaats van een applausje, wordt deze uitdrukking gezegd als teken van goedkeuring.

Hoewel een ‘normale’ schooldag, mochten de jongeren in hun gepaste vrijetijdskleren komen. Een groot deel van hen was gekleed in kleurrijke salwars, nikaabs, kurta pajama’s en djellaba’s. De Ied Mielaadoen Nabie scholendjalsa is onderdeel van de SMA landelijke viering. Deze is op 18 december gestart en wordt op 17 januari afgesloten met een optocht. De Profeet Mohammed zou 1445 jaar zijn geworden en volgens de Islam kalender 1489 jaar.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May