'Economische problemen complex, maar oplosbaar'
09 Jan 2016, 06:34
foto
De econoom Stanley Raghoebarsing (archieffoto)


De economische problemen zijn complex; de gevolgen zullen dit jaar door iedereen hard gevoeld worden. Maar ze zijn oplosbaar. De meest belangrijke eerste stap is herstel van vertrouwen. Dat komt niet vanzelf. Daar is leiderschap voor nodig dat leidt, met een visie op de toekomst, toeziet op zorgvuldige voorbereiding en vlotte uitvoering van beleid, zuinig omgaat met geld, en het goede voorbeeld geeft in deze magere jaren.

Dit zei Stanley Raghoebarsing vrijdag tijdens het seminar van het Institute for Graduate Studies & Research (IGSR). Hij haalde aan dat de benoeming van een governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) en de instelling van de Sociaal Economische Raad (SER) belangrijke eerste acties zijn.

De oplossing bestaat volgens Raghoebarsing uit gecoördineerd beleid op drie vlakken:
- In de budgettaire sfeer. Herstel de begrotingsdiscipline: beperk de uitgaven, realiseer de inkomsten, verwijder corruptie, begroot realistisch en sluitend, en bouw de institutionele capaciteit voor planning en uitvoering.
- In de monetaire sfeer. Stop de monetaire financiering, stop de leningen aan de Staat, herstel de reserve en het vertrouwen in de SRD;
- In de reële sfeer. Bouw een stevig ontwikkelingsprogramma voor de sectoren zodat de economie na een stabilisatiefase weer kan groeien.

Voor het herstel van de economie stelt Raghoebarsing in twee fasen voor:
1. Een stabilisatiefase waarin de begroting weer op orde wordt gebracht, de druk van de schuldenlast wordt verminderd, er weer investeringsruimte wordt geschapen voor de particuliere sector, de monetaire reserve terug is naar minimaal drie maanden import, en het vertrouwen in de SRD herstelt. In deze fase worden sectorplannen voorbereid en opgestart;
2. Een groeifase, waarin de voorbereide plannen voor de reële sector tot wasdom komen en voordelen opleveren, onder andere voor de wederopbouw van de monetaire reserve tot zes maanden import, en de instelling van het Sovereign Wealth Fund.

"Een duurzame oplossing ligt in stevig beleid in elk van de drie deelgebieden, gecoördineerd tot één integraal economisch plan. Het staatsapparaat behoeft institutionele verbetering om beleid voor te bereiden, plannen en beleidsopties moeten doorgerekend kunnen worden. Enkele bouwstenen van goed bestuur en institutionele verbeteringen zijn meerjarenplannen, sectorplannen, en een permanente dialoog tussen de sociale partners," voert Raghoebarsing aan.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May