Drie gehoord in verduisteringszaak
08 Jan 2016, 06:27
foto


Martha D., Saskia M. en Chequita S. worden ervan verdacht het afgelopen jaar geld verduisterd te hebben bij het bedrijf Trans American, waar zij werkzaam waren. Kantonrechter Sieglien Wijnhard heeft de verdachten op de rechtszitting van donderdag gehoord. Het bedrijf zou een bedrag van SRD 9000, US$ 96.000 en 1200 euro missen.

Martha D. verklaarde dat zij drie keren geld heeft genomen in opdracht van Saskia M. die de manager was. Zij zouden samen SRD 3000 verduisterd hebben; twee keren uit de kassa en een keer uit de kluis. Ze bleef erbij dat zij door Saskia M. was aangezet en dat Chequita S. een van de keren erbij was. Beide vrouwen ontkenden dit. Saskia M. had toegang tot de kassa en de kluis en vroeg zich af waarom zij dan de hulp van Martha D. nodig had.

Saskia M. verklaarde dat zij alles rapporteerde aan haar directrice. De stortingen werden eens per week op de bank gedaan. Geld van het reisbureau had soms wel verschillen, omdat er klanten waren die op rekening kochten en anderen kregen een refund. Het bedrijf schoot de klant voor indien het te lang duurde om geld van de vliegmaatschappijen terug te vorderen. Daarna werd dit afgeboekt. Van een betaling aan GuM Air, waarover zij zeker was, is er geen stortingsbewijs te vinden. Ze wist zeker dat dit opgeslagen was in het magazijn. Bij onderzoek was de bon zoek. Saskia M. merkte op dat het mogelijk is dat de directie de stukken heeft weggemaakt om haar te bezwaren. Zij wilde met ontslag. Het bedrijf had veel in haar geïnvesteerd. Ze had diverse trainingen in het buitenland gevolgd op kosten van het bedrijf.

Op een gegeven moment bleek dat er een bedrag van US$ 40.000 openstond. Chequita S. stelde Saskia M. hiervan op de hoogte. Ze zou gezegd hebben dat het of om rekeningen moet gaan of een incorrecte administratie. Ze hebben toen besloten om het probleem gezamenlijk op te lossen en de fouten te zoeken. Saskia M. vertelde dat zij de bonnen en kwitanties een voor een naging en opmerkte dat er veel fouten inzaten. Zij corrigeerde dit en stuurde het naar het bedrijf waar het tekort geconstateerd werd. Zij hebben het niet aan hun meerdere doorgespeeld. Ze waren bang dat zij aangevallen zouden worden en zelfs met ontslag zouden moeten gaan. Later werden de directieleden hiervan op de hoogte gesteld en de politie werd ingeschakeld. Saskia M. verklaarde dat het tekort precies zo is opgenomen, zonder dat er gekeken is naar de correctie.

De rechter confronteerde Chequita S. ermee dat zij op de camera te zien is, wanneer zij geld in haar tas stopt en een deel aan Saskia M. geeft, die dat bedrag in de lade stopt. Chequita S. verklaarde dat zij zo af en toe tips van klanten kregen die ze met Saskia M. deelde. Maar, dat het niet om grote bedragen ging. Bovendien wisten ze allemaal dat er camera’s waren geplaatst. Deze zaak zal op 8 februari verder behandeld worden. De rechter zal twee andere getuigen horen.

Wanita Ramnath
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May