Van Dijk-Silos kondigt grote reorganisatie aan
07 Jan 2016, 19:34
foto
Minister Jennifer van Dijk-Silos met directieleden tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst.


Minister van Justitie & Politie, Jennifer van Dijk-Silos heeft aangekondigd dat er een grote reorganisatie binnen het ministerie komt. Afdelingen zullen waarschijnlijk moeten verhuizen en andere versterkt en bemenst worden door deskundigen. Zwevende afdelingen waarbij niemand weet wat hun taken zijn, zullen een vaste plek krijgen. Sommige procedures zijn al ingezet deelde Van Dijk-Silos woensdag mee in de Congreshal.

In de Congreshal is een ‘Nieuwjaarsbijeenkomst en huldiging van het personeel van het dienstonderdeel Justitie’ gehouden. Van Dijk-Silos heeft het personeel geprezen en aangemoedigd. Zij heeft de mensen ook op het hart gedrukt om de cultuur van ‘bang zijn voor de minister’ tot het verleden te laten behoren. “Ik lijk op een heks maar ik ben dat niet. Ik heb wel iets: ik haat leugens, bedriegerij en corruptie,” haalt de bewindsvrouw aan. “Daar ben ik genadeloos in, ik ga niet met u kunnen werken als u liegt, bedriegt en corrupt bent. Je gaat direct weg. Ik heb ook een andere kant. En dat is dat ik echt oog voor u heb. Ik wil de onrechtvaardige dingen die om allerlei redenen de afgelopen 15 jaren met u zijn gebeurd goed maken.”

Interne Zaken is een van de afdelingen die drastisch aangepakt zal worden. Ten eerste zal het niet meer vallen onder de directeur maar rechtstreeks onder de minister. Het moet gaan uitgroeien tot een ‘procurement unit’ geeft Van Dijk-Silos aan. Inkooppersoneel zal opnieuw getraind worden. De maatregelen zijn nodig om de corruptie, favoritisme en overfacturering in te dammen. Traject van regulering, duidelijke en efficiënte geldbeheersing is al ingezet, deelt de minister mee. Zo worden bestelbonnen nu alleen door de onderdirecteur van Financieel Beheer getekend en niet meer door ‘iedereen’. Het personeel voor deze afdeling wordt aan de hand van strengere eisen geselecteerd. Personeelszaken wordt omgebouwd tot Human Resoure Management. Dit moet ervoor zorgen dat de functies aan de hand van de juiste competenties worden ingevuld en om rechtszekerheid te garanderen.

Bureau Mensenrechten zal een ‘echt mensenrechteninstituut’ gaan worden, kondigt de bewindsvrouw aan. “De manier waarop Bureau Mensenrechten heeft gefunctioneerd is zeer onbevredigend, funest en schandelijk voor het land,” zegt Van Dijk-Silos scherp. “Ik heb aangetroffen dat het bureau niets anders deed dan zich kapot werken om rapporten af te maken waarbij men weer afhankelijk is van anderen. In plaats dat men de kerntaken uitvoert van watchdog, controleren of mensenrechten geschonden worden.” Het bureau wordt versterkt met middelen van de UNDP voegt de minister aan toe.

René Gompers
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May