Olieprijs tuimelt tot onder de US$ 33 per vat
07 Jan 2016, 14:02
foto
Een arbeider op een Iraakse olieraffinaderij. (Foto: Getty Images)


Olieprijzen zijn vandaag getuimeld naar US$ 32,62 per vat als gevolg van de stijging van de Amerikaanse energievoorraden en de verzwakte Chinese munt. Brent ruwe olie is gedaald met 4,7%, terwijl de Amerikaanse West Texas Intermediate met 3,9% in prijs is afgenomen.

Voor Amerikaanse olie is dat het laagste punt sinds de prijs van US$ 32,40 in december 2008 tijdens de wereldwijde financiële crisis. Maar de prijs van ruwe Brent heeft een twaalf jaar dieptepunt bereikt. De laatste keer dat Brent zo laag was, was in april 2004.

Enorme overaanbod en bijna record producties blijven de olieprijzen drukken. Olie is sinds de recessie in juni 2014 begon, nu 70% in waarde gedaald. Bedrijven en overheden die sterk afhankelijk zijn van olie-inkomsten, lijden onder de gevolgen van het overaanbod. Boven op de voortdurende daling van de olieprijzen, is de Chinese yuan vandaag gedaald. Regionale valuta’s en aandelenmarkten zijn daardoor ook zwaar beïnvloed.

De vraag naar ruwe olie heeft de neiging te dalen als de Amerikaanse dollar sterker is tegen de valuta's van landen die kopen. China blijft 's werelds grootste energieverbruiker. De aandelenmarkten in China zijn geschorst voor de rest van de dag, nadat deze voor minder dan een half uur open waren. De aandelen zakten met 7% wat opnieuw heeft geleid tot een schorsing van de markten voor de tweede keer deze week.

Het jongste wekelijkse verslag van het Amerikaanse ministerie van Energie toont een scherpe daling van de Amerikaanse commerciële ruwe olievoorraden; van 482,3 miljoen vaten tot 5,1 miljoen. De overheidsgegevens tonen ook een toename in de Amerikaanse ruwe olieproductie van 17.000 vaten per dag naar 9,22 miljoen per dag. Het is de vierde opeenvolgende week van productiestijgingen. Er was ook een toename van voorraden in het Cushing oliehub in Oklahoma. Het overaanbod van olie is wereldwijd zo groot, dat landen opslagruimte tekort komen.

De VS, dat wordt verondersteld een van de grootste opslagcapaciteiten in de wereld te hebben, heeft geen plek meer op om te slaan, zegt Paul Stevens, emeritus hoogleraar aan de Universiteit van Dundee en Midden-Oosten specialist.
"De opslagruimte zijn vrijwel vol en de mensen voeren al gesprekken over het kopen van tankers als drijvende opslag," zegt hij. "Maar als het aanbod de vraag blijft overtreffen, dan is het enige dat je kunt doen met de olie is deze te verkopen, wat onvermijdelijk de prijs naar beneden duwt."

De enorme opslag betekent dat zelfs als de Amerikaanse productie dit jaar valt, als oliemaatschappijen de productie stoppen, het enkele maanden zal duren om zich te ontdoen van de overtollige voorraden.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May