Jadnanansing: 2016 uitdagend jaar voor Rosebel
07 Jan 2016, 08:16
foto
Sharmila Jadnanansing, Manager Legal & Corparate Affairs


2016 is voor Rosebel Gold Mines/Iamgold in meerdere opzichten een dynamisch en uitdagend jaar. De meeste investeringsbanken en goudanalisten voorspellen een goudprijs van onder de US$ 1000 per troy ounce. De prijs van het gele metaal bewoog in 2015 in een bandbreedte van $1290 tot $ 1049 per troy ounce. De gevoeligheid in de goudmarkt wordt wederom bevestigd door de geopolitieke spanningen in het Midden-Oosten. Hierdoor is in het nieuwe jaar de goudprijs licht gestegen tot iets boven US$ 1080 per troy ounce. Maar van structurele verandering in de trends is geen sprake, zegt Sharmila Jadnanansing, Manager Legal & Corparate Affairs aan Starnieuws.

De goudprijs is gedaald van ruim US$ 1800 per troy ounce naar lager dan US$ 1100. Het edel metaal verloor in de afgelopen jaren ruim 35% van zijn waarde. Jadnanansing zegt dat belangrijke focuspunten voor Rosebel in 2016 zijn: met alle stakeholders voortbouwen op de behaalde resultaten van 2015, blijven investeren in werknemers en in de relatie met de gemeenschappen in Brokopondo, behoud van vaste banen, en werken aan verdere optimalisatie middels verbetering van de productiviteit en verlaging van de all-in kosten.

2015 werd afgesloten met sterke performance op het gebied van veiligheid en verbetering van productiviteit op alle niveaus. Rosebel heeft in 2015 ook een internationale prijs in de wacht gesleept: de prestigieuze leadership award op het gebied van duurzaamheid is uitgereikt door Mining Association Canada. "Dit is een externe erkenning en bekroning voor het harde werk van onze collega’s en het bewijs dat duurzaamheid, veiligheid en succes hand in hand gaan," stelt Jadnanansing.

Terugblikkend zegt Jadnanansing dat 2015 in vele opzichten een veelbewogen en uitdagend jaar geweest: lagere goudprijs, lagere goudproductie, stijgende kosten van goudproductie, toename hard gesteente en dalende goudprijs. Met staking en afvloeiing van personeel nog vers in het geheugen.
Kostenbesparende maatregelen zijn sinds 2013 onderdeel van het strategisch plan van Rosebel. In 2015 is urgent ingegrepen om verdere kostenverlaging te kunnen realiseren. Hierbij zijn 160 arbeidsplaatsen komen weg te vallen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May