Cliënten PCS voeren actie voor afname groenten
06 Jan 2016, 20:10
foto
Henk Amstelveen in gesprek met journalisten. (Foto's: René Gompers)


Cliënten van het Psychiatrisch Centrum Suriname (PCS) hebben vanmorgen actie gevoerd bij de inrichting. Zij willen dat het centrum ook groente bij hen afneemt. De actie is geslaagd. Binnenkort, zodra de gezondheid van algemeen directeur Dayasankar Mathoera het toelaat, zullen er gesprekken komen over het afnemen van de biologisch geteelde gewassen. Mathoera is met ziekteverlof.

Stichting Re-integratie Kansarmen (RiKa), die de cliënten in het resocialisatie proces begeleidt, probeert al twee jaren de steun van het PCS voor het agrarisch project te krijgen. Er wordt wel op andere manieren samengewerkt maar op dit gebied gebeurt er niets, deelt Henk Amstelveen van Rika mee. “Er is maar één keer wat boulanger bij ons afgenomen, daarna nooit meer,” geeft hij aan. “Dit zijn mensen die uit vuilnisbakken aten, dit waren de opdringerige bedelaars, de mensen die onze veiligheid in gevaar brachten. Dat zie je nu niet meer aan ze. Ze werken nu. En we willen dat zo houden. Wij vinden het erg dat de instelling niet eens een bosje groenten uit hun eigen project wil kopen.” PCS beschikt over een moderne keuken die ruim 300 cliënten dagelijks van verschillende maaltijden voorziet.

De groep daklozen is drie jaar geleden tijdens Carifesta van de straat gehaald. Het nieuwe beleid van het PCS is erop gericht om cliënten te resocialiseren zodat ze terug kunnen keren in de maatschappij. Met stichting Rika is een project begonnen. De cliënten wonen op twee adressen te Maretraite waar ze de buurt onderhouden. Met Openbare Werken is een contract getekend om bepaalde werkzaamheden te verrichten zoals het onderhouden van bermen. Later is een agrarisch project opgezet. De groente wordt geleverd aan X-Avenue en wordt op gezette tijden te Geyersvlijt via een eigen stand aan de man gebracht. De mannen zijn bezig hun groenteproject uit te breiden. Het contract met OW is inmiddels afgelopen en de huidige minister laat niet merken dat er een nieuw contract komt.

Amstelveen heeft tegen het eind van de actie van gedachten gewisseld met verpleegkundig directeur Herman Jintie en Rudi Dwarkasing, medisch directeur van PCS. Afgesproken is dat wanneer de algemeen directeur terug is aan een oplossing gewerkt zal worden, bevestigt Jintie. “Het resocialisatieproces is ons dierbaar. De ontslagen cliënten moeten toch wel bezig zijn. Als zij iets produceren moeten we het kunnen afnemen,”stelt hij. De groenteboeren hebben een hoop van hun producten meegenomen en voor de poort van de instelling ‘gedumpt’. De gewassen zijn goed bevonden en meegenomen door voorbijgangers, mediawerkers en personeel van PCS.

René Gompers
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May