Mathoera: Volk heeft niks aan NDP zonder visie en leiderschap
06 Jan 2016, 08:23
foto
Assembleelid Krishna Mathoera


Assembleelid Krishna Mathoera (VHP) vindt dat de NDP geen visie heeft om economische vooruitgang te brengen voor het volk van Suriname. “Ze heeft niet eens de wijsheid om een stabiel economisch klimaat, die ze elke keer overneemt van de vorige regering, te behouden,” stelt Mathoera. Zij vindt dat NDP het volk misleidt met mooie sprookjesverhalen om de verkiezing te winnen, die helaas geen 'happy ending' hebben voor land en volk.

De geschiedenis van de jaren 1980-1987, 1996-2000 en 2010–2015 is hiervan het bewijs, meent Mathoera. De samenleving zal zelf actie moeten ondernemen om het hoofd boven water te houden, harder werken en elkaar ondersteunen om de financiële en monetaire chaos te overbruggen. Er zal meer creatief particulier initiatief moeten komen.
Een visie beschrijft volgens het Assembleelid waar Suriname in de toekomst wil zijn. "Welke sectoren we concreet willen ontwikkelen en hoe we dat gaan doen. Het gaat om consistente en duurzame strategische beleidskeuzes op basis van kansen en mogelijkheden om naar een droomsituatie te komen. Een visie inspireert en brengt een samenleving in beweging."

Strategische keuzen
Suriname heeft een geweldig klimaat, heel veel vruchtbare grond, een jonge bevolking, met veel ambitie en enthousiasme, een rijke cultuur en een verscheidenheid aan lekker eten. Op grond hiervan zou Suriname strategische keuzes kunnen maken voor de landbouw en het toerisme, vindt Mathoera. Suriname zou de grootste exporteur kunnen worden van twee soorten vruchten of groenten. De vraag naar biologisch geteelde groenten en fruit is groot in Europa. Een concrete doelstelling zou ook kunnen zijn om maandelijks 1000 toeristen meer te verwelkomen. Dit kan een optie zijn om Suriname uit de crisis te helpen. Toeristen houden van gezelligheid, lekker eten en de ongerepte natuur van het binnenland. 'All inclusive tours' zouden een mooie optie zijn, die uitgewerkt kan worden met touroperators, hotelwezen en andere stakeholders. De pagara estafette en de owru jari van 't Vat zijn mooie voorbeelden van particuliere initiatieven om toeristen aan te trekken. Dit creëert banen en bedrijvigheid, vindt Mathoera. Dit is leiderschap, dat zich bekommert om de toekomst van Suriname en een fantastische bijdrage levert aan de ontwikkeling van het land. Geen leiders, die hun vrienden en familieleden accommoderen of regelen.

In de afgelopen vijf jaren heeft de regering op de raffinaderij van Staatsolie en het goudbedrijf Newmont na, een sociale agenda uitgevoerd, zoals het verhogen van de AOV, naschoolse opvang, de Basis Zorg Wet. Echter de resultaten zijn al achterhaald door de devaluatie, de verhogingen van EBS en SWM, en de inflatie, omdat de ontwikkelingsvisie ontbreekt. Het is gewoon een economische wetmatigheid dat het opgespaarde geld op gaat raken, als er niet meer geld binnenkomt.

Mooie verhalen
Nu de NDP wederom regeermandaat heeft gekregen, zal hetzelfde weer gebeuren. "In vier maanden paarse regering zijn maar drie documenten gepresenteerd aan het volk, de regeringsverklaring, de presentatie van de president van 30 november 2015 en de begrotingen. In geen van de drie documenten is duidelijk te achterhalen welke beleidskeuzen er zijn gemaakt. Voor welke twee sectoren is er gekozen, en hoe zullen die worden ontwikkeld? Het is absurd dat uit de totale begroting van bijkans 5 miljard SRD, nog geen 50 miljoen SRD gaat naar de productiesector. Alle verhalen om de productie te stimuleren en de diversificatie van de economie te realiseren blijken mooie verhalen zonder geld," voert Mathoera aan.

Ondernemers worden geconfronteerd met een instabiele munt waardoor de consumptie stilvalt. Het gevolg is dat er lage omzetten gedraaid worden, terwijl de exploitatiekosten verhoogd zijn. Hierdoor moeten noodgedwongen personeel afgevloeid worden om het bedrijf te redden. De regering zou volgens Mathoera juist deze bedrijven moeten ondersteunen met investeringskapitaal, verlaging van de exploitatiekosten en belastingvoordelen om arbeidsplaatsen te behouden. De door de regering gereserveerde 10 miljoen SRD om ondernemerschap te stimuleren op een begroting van bijkans 5 miljard SRD, is nietszeggend. Ook de 3 miljoen SRD op de begroting van LVV voor stimulering van de landbouw is niet serieus. Gebrek aan visie en leiderschap is de grootste oorzaak van de huidige situatie, zegt Mathoera. En als dit ongewijzigd blijft, zullen de economische vooruitzichten nog slechter worden voor ons land. Clusteren is een strategie, die in andere landen wordt toegepast door bedrijven, om kosten te beheersen, betere afstemming te hebben met arbeidsmarkt en te gaan specialiseren. Misschien een idee voor onze ondernemers.

Voorbeeld nemen
Suriname kan een voorbeeld nemen aan bijvoorbeeld de Arabische Emiraten, die naast de oliesector gekozen heeft voor de diensten- en de toerisme sector. Niet 20 sectoren, maar drie sectoren, waarin geld geïnvesteerd wordt en die op termijn een wezenlijke bijdrage leveren aan de economische ontwikkeling van het land. Maar daarvoor heb je leiderschap nodig dat durft en keuzes maakt in het belang van land en volk. En geen leiders, die hun verantwoordelijkheid afschuiven op anderen. De heldhaftigheid van de NDP blijft steken in de uitvoering van populistische projecten.

Ook de exportverhoging naar Caricom is een concreet voorbeeld van een visie, die de regering onaangeroerd laat. Vanaf haar toetreding tot Caricom exporteert Suriname producten naar lidlanden en is er zelfs een handelsoverschot vanaf 2008, zoals blijkt uit cijfers van het Asycuda systeem. Dat betekent dat Suriname meer exporteert naar Caricom, dan we importeren. De bedrijven, die exporteren hebben al expertise. Ook hier zou volgens Mathoera de overheid in overleg moeten treden met de bedrijven om na te gaan hoe de omzetten vergroot kunnen worden en de bedrijven versterkt. "Dit is juist de diversificatie doorgevoerd door regering-Venetiaan, waarmee niets is gedaan. De visie zou moeten zijn, dat Suriname de grootste exporteur wordt van een paar producten, waardoor deviezen gegenereerd konden worden. Helaas is ook hierover niets terug te vinden in de begroting.
Een visie om een verkiezing te winnen betekent nog niet, dat je een visie hebt om het land tot ontwikkeling te brengen. Het volk heeft niets aan een visieloze NDP en zal het zelf moeten doen door alternatieven te zoeken en dingen anders te doen. Ik wens een ieder veel kracht, gezondheid en wijsheid in 2016."
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May