Spanningen Midden-Oosten lopen op
04 Jan 2016, 15:36
foto
Iraanse protesterenden scanderen leuzen terwijl ze foto's dragen van de geëxecuteerde geestelijke Nimr al-Nimr. (Foto's: Reuters)


De spanningen in het Midden-Oosten zijn opgelopen nu Saudi-Arabië de banden met Iran volledig heeft verbroken. Iran heeft Saudi-Arabië ervan beschuldigd een aanval op de ambassade als een voorwendsel te gebruiken om de diplomatieke crisis te vergroten.

Saudi-Arabië heeft zondag alle banden met Iran verbroken, terwijl Bahrein dat vandaag heeft gedaan. De diplomatieke crisis komt twee dagen nadat Iraanse demonstranten de Saudische ambassade in Teheran hebben bestormd. Ze protesteerden daarmee tegen de executie van de sjiitische geestelijke leider in Riyadh.

De Verenigde Arabische Emiraten (VAE) heeft de banden met Iran ook op een laag pitje gebracht. En terwijl het geschil tussen de top soennitische en sjiitische leiders de spanningen in de regio alleen maar aanwakkert, drijven de olieprijzen en dreigt de sektarische kloof in het Midden-Oosten te verbreden.

Wereldwijd hebben de sjiitische gemeenschappen met woede gereageerd op de executie van de sjiitische moslimgeestelijke Nimr al-Nimr door het Soennitisch koninkrijk Saudi-Arabië. De minister van Buitenlandse Zaken van Saudi-Arabië beschuldigt Iran ervan “terroristische cellen” te creëren onder de sjiitische minderheid van het koninkrijk.

Iran antwoordt dat Riyadh het incident bij de ambassade incident en een soortgelijke aanval op zijn consulaat in de Iraanse stad Mashhad als "excuus" gebruikt om de spanningen te stoken. De olieprijs is met bijna twee procent gestegen en overwint daarmee de economische zwakte in Azië. De aandelenmarkten in de Golfstaten is ook sterk gedaald. In Qatar zijn de aandelen met meer dan 2,5 procent gedaald. Het is afwachten of de geopolitieke spanningen enig voordeel zullen brengen voor sterkere olieprijzen.

China, importeur van ruwe olie, heeft al laten wegen zeer bezorgd te zijn over de ontwikkelingen. Het is een zeer zeldzame uitspraak over de diplomatie in het Midden-Oosten. De Verenigde Staten en Duitsland hebben opgeroepen tot terughoudendheid, terwijl Rusland heeft aangeboden om te bemiddelen om zo het geschil te beëindigen.

De spanningen dreigen de inspanningen om de vijf jaar oude burgeroorlog in Syrië, te ontsporen. Saudi-Arabië en andere Arabische Golfstaten steunen de rebellengroepen tegen de door Iran gesteunde president Bashar al-Assad.
Saudi-Arabië heeft zaterdag Nimr en drie andere sjiieten geëxecuteerd op beschuldiging van terrorisme. Er zijn ook tientallen soennitische jihadisten geëxecuteerd. De sjiitische Iran ziet hem als een "martelaar" en heeft de de regerende Al Saud familie in Saudi-Arabië gewaarschuwd voor de "goddelijke wraak".

Soennitische groepen staan achter de veroordeling van Saudi-Arabië, terwijl de Sjiitische machten tegen het koninkrijk zijn, wat de sektarische split die gemeenschappen in het Midden-Oosten verscheurd alleen maar verhardt. De scheur wordt daarbij ook gevoed door de jihadistische ideologie van de Islamitische Staat.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May