Zuidelijke staten in actie tegen stijgende Mississippi rivier
02 Jan 2016, 18:06
foto
De Mississippi rivier heeft delen van St. Louis, Missouri blank gezet. (Foto's: Reuters)


Inwoners van de zuidelijke staten langs de Mississippi rivier zetten zich schrap voor de overstromingen als gevolg van het stijgende waterpeil. In de afgelopen week zijn de gemeenschappen van de Ohio River Valley tot en met de regio Oost-Oklahoma slachtoffer geworden van overstromingen. Duizenden zijn geëvacueerd en zijn ten minste 31 mensen gedood als gevolg van het stijgende rivierwater.

Werkers in Louisiana checken dagelijks de dijken. Exxon Mobil Corp heeft besloten zijn raffinaderij in Memphis, Tennessee te sluiten, nu hij bedreigd wordt door overstromingen. De raffinaderij die bijna 350 duizend barrel per dag verwerkt, ligt net ten zuiden van het centrum van de stad.

In het zuidwesten van Tennessee plaatsen werknemers zandzakken in de hoop de schade te beperken als het water van de Mississippi Memphis volgende week bereikt. Ook andere bedrijven maken zich op voor de overstromingen. Spullen waaronder generatoren, worden hoger op geplaatst.

Overstromingen in de Amerikaanse Midwest komen meestal voor in het voorjaar als het smeltwater het waterpeil van de rivieren laat stijgen. Vriestemperaturen gevolgd door de zeldzame winter overstromingen hebben de regionale ellende alleen maar vergroot.

Het meeste doden zijn te betreuren in Illinois, Missouri, Oklahoma en Arkansas. De slachtoffers reden door overstroomde gebieden na dagen van stortregens. zijn veroorzaakt door mensen rijden in overstroomde gebieden na dagen van stortregens. Autoriteiten zoeken naar country zanger Craig Strickland, die vrijdag op eendenjacht was gegaan op een Oklahoma meer tijdens stormachtige omstandigheden. Zijn vriend, Chase Morland, is dood aangetroffen.

Twaalf provincies in Illinois zijn tot rampgebieden verklaard. Manschappen van de National Guard zijn naar de overstroomde gebieden in het zuidelijk deel van de staat gedirigeerd om de schade door overstromingen te beperken en te helpen bij evacuaties.

De Mississippi zal zondag naar verwachting nabij Thebes, in het zuiden van Illinois pieken op 14 meter, dat is bijna een halve meter boven het record van 1995, voorspelt de National Weather Service (NWS). Er is gewaarschuwd voor overstromingen voor Texas, Oklahoma, de Carolina’s, Alabama en Kentucky. Volgens de NWS zullen zware overstromingen zich voordoen bij de Arkansas rivier en haar zijrivieren in die staat. Missouri heeft in de afgelopen dagen historische overstromingen gezien.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May