Nu al meer vuurwerkslachtoffers dan in 2015
02 Jan 2016, 00:01
foto


Met nog een dag van vuurwerk afschieten te gaan, zijn er dit jaar meer vuurwerkslachtoffers gevallen dan vorig jaar. Bij de Spoedeisende Hulp (SEH) van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) is het aantal vuurwerkslachtoffers vrijdagavond gestegen naar 25. Twee personen zijn opgenomen voor verdere behandeling.

Brandweervoorlichter Ulrich Coats zegt aan Starnieuws dat de meeste slachtoffers kinderen zijn. Zij zijn slachtoffer geworden van vuurwerk dat afgeraden is om te importeren. Hij hoopt dat dit jaar geen vergunning wordt gegeven om vuurwerk, dat op basis van testresultaten en analyse als gevaarlijk gekwalificeerd is, in te voeren.

Vorig jaar heeft de SEH van het AZP 19 slachtoffers van vuurwerk behandeld. Twee vuurwerkslachtoffers waren toen in Nickerie gevallen. Landelijk ging het om 21 personen. Nu is dit aantal overschreden. Op 2 januari mag er nog steeds vuurwerk verkocht en afgeschoten worden. Het Korps Brandweer Suriname (KBS) pleit al jaren om de termijn verder in te korten.

Coats zegt dat de dieren ook enorm te lijden hebben van de harde knallen. "Ik begin Cynthia Ashruf steeds beter te begrijpen. Honden draaien dol door de harde knallen," benadrukt de brandweerfunctionaris. Hij vindt het absoluut niet nodig dat op 2 januari nog vuurwerk wordt afgeschoten.

Opvallend is ook dat dit jaar meer vuurwerk is geïmporteerd dan vorig jaar. Er zijn 77 containers vuurwerk geïmporteerd dit jaar. Vorig jaar waren 68 containers ingevoerd. De jongste slachtoffers zijn twee en drie jaar oud. Een peuter uit Albina heeft letsels aan zijn ogen opgelopen door 'fire balls'.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May