President: Problemen van tijdelijke aard
01 Jan 2016, 00:01
foto
President Desi Bouterse. (Foto: Kabinet van de President)


"Laten wij ook in 2016 gemotiveerd de toekomst tegemoet treden. Er bestaat geen twijfel, dat onze problemen van tijdelijke en voorbijgaande aard zijn". Dit zegt president Desi Bouterse tegen het volk van Suriname in zijn nieuwjaarsrede. Hij vindt dat het tij gekeerd kan worden "met geloof in onszelf en in onze mogelijkheden als volk". Bouterse stelt dat meer dan ooit lering moet worden getrokken uit de huidige problematiek. Er moet onmiddellijk en serieus gestart worden met differentiatie van de economie.

De economie zal mede moeten steunen op de brede agrarische sector, de bosbouw, het toerisme, de dienstensector, inclusief de ICT-sector, de lucht- en scheepvaart en de internationale handel. Dit is nodig voor de bevordering van een vlotte export en van noodzakelijke import. Met deze meervoudige basis zal de economie minder overgeleverd zijn aan de grilligheden van de internationale markt en minder blootgesteld zijn aan voor ons ongewenste internationaal veroorzaakte schokken.

De president wijst er op dat met de introductie van de Surinaamse diesel op 13 december door Staatsolie, geen import meer nodig is. Dit bespaart miljoenen US dollars. Dit jaar begint de goudproductie van Newmont in het Nassaugebied. Dit jaar zullen meer dan duizend banen geschapen worden en in 2017 nog eens tweeduizend. Bouterse voorspelt een significante vermeerdering van de export en van de staatsinkomsten tegen eind 2016/begin 2017. De president meent dat er genoeg potentie aanwezig is in het volk om samen een gezonde, sterke en zelfstandige economie op te bouwen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May