Verkeersacties gaan onverkort door in 2016
30 Dec 2015, 03:58
foto
Verkeersgegevens van dit haast afgelopen jaar. Het aantal verkeersdoden is intussen gestegen naar 58. (Bron: KPS)


Voor 2015 zijn er 58 verkeersdoden genoteerd. Dat is dertien minder dan vorig jaar. Toen waren er 71 doden gevallen in het verkeer. Van de verkeersdoden dit jaar zijn 53 mannen. De waarnemend korpschef Agnes Daniel heeft de statistieken gepresenteerd maandag. Dinsdagavond heeft een voetganger het leven gelaten in het verkeer. De cijfers geven ook aan dat de politie meer dan tweeduizend rijbewijzen heeft ingevorderd en ruim SRD 4.7 miljoen aan boete heeft geïnd. De politie wil in 2016 een nieuw systeem invoeren om gevallen van ‘aanrijdingen met alleen blikschade’ sneller te verwerken.

De politie gaat in 2016 onverkort door met de verkeersacties die dit jaar begonnen, deelt Daniels mee. De acties zullen zelfs opgevoerd en verscherpt worden. Daarnaast heeft het KPS een methode ontwikkeld om de schadeafhandeling bij ‘duidelijke’ aanrijdingen, ter plekke te doen. Dit bespaart wachttijd en moeite bij het maken en opwachten van de schaderapporten. Een onderzoek in Wanica heeft uitgewezen dat ongeveer 85 procent van de geregistreerde aanrijdingen ‘duidelijk’ zijn. De methode is als pilot succesvol geweest in Nickerie en Wanica.

De afhandelingsmethode wordt toegepast wanneer het alleen blikschade betreft, het voertuig voldoet aan de gestelde eisen, de veroorzaker niet onder invloed van alcohol verkeert, een geldig rijbewijs heeft, schuld bekent en bereid is de schade van de tegenpartij te vergoeden of te claimen bij de verkeersmaatschappij.
De cijfers tonen aan dat de politie 1716 snelheidscontroles heeft uitgevoerd, waarbij de rijbewijzen van 1300 bestuurders die te hard reden, zijn afgepakt. Bij andere acties zijn er 784 rijbewijzen ingevorderd van bestuurders die reden onder invloed van alcohol. “Hoewel de statistieken over de verkeersdoden een daling tonen is elke verkeersdode nog steeds één te veel” merkt Daniels op, “de trend die we merken is dat het veelal mannen en bromfietsers betreft die omkomen in het verkeer.” Van de 57 doden zijn 21 bromfietsers geweest. Twee zijn duorijders, 11 autobestuurders, 1 buschauffeur, negen mede inzittenden, 7 voetgangers, 2 fietsers en 4 motorfietsers geweest.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May