Zware aardbeving in Noord-Afghanistan
26 Dec 2015, 00:55
foto
Gewonden van de aardbeving in Afghanistan worden afgevoerd. (Foto: EPA)


Een krachtige aardbeving heeft het noorden van Afghanistan getroffen. De beving met een kracht van 6.3 is ook gevoeld in India. Volgens de Amerikaanse Geological Survey was het epicentrum van de beving in de noordelijke provincie Badakhshan, dichtbij de Pakistaanse en de Tadzjiekse grenzen.

Het is niet duidelijk of er nog slachtoffers in het gebied zelf zijn, maar ten minste 17 mensen raakten gewond in de Pakistaanse stad Peshawar. In hetzelfde gebied zijn op 26 oktober honderden doden gevallen door een aardbeving.

Bewoners in de Afghaanse hoofdstad Kabul en de Pakistaanse hoofdstad Islamabad, zijn de straten opgerend nadat ze de aardbeving voelden. In Peshawar zijn enkele oude huizen en muren ingestort.

De regio heeft een geschiedenis van krachtige aardbevingen veroorzaakt door de noordwaartse botsing van de Indische en Euraziatische platen. Ze bewegen naar elkaar toe met een snelheid van 4-5 cm per jaar.

Bij een aardbeving met een kracht van 7.6 tien jaar geleden, in 2005, in het Pakistaanse deel van Kashmir, kwamen meer dan 75.000 mensen om het leven. In april van dit jaar is Nepal getroffen door de ergste aardbeving, waarbij 9.000 mensen de dood vonden en ongeveer 900.000 huizen zijn beschadigd of verwoest.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May