Premier Modi maakt verrassende tussenstop in Pakistan
26 Dec 2015, 04:47
foto
Premier Nawaz Sharif van Pakistan schudt de hand van zijn Indiase ambtgenoot Narendra Modi. (Foto: Reuters)


De Indiase premier Narendra Modi heeft vrijdag een verrassende tussenstop gemaakt in Pakistan om zijn Pakistaanse ambtgenoot Nawaz Sharif te ontmoeten. Het is de eerste keer dat een Indiase premier de rivaliserende natie heeft bezocht in meer dan een decennium.

Modi heeft om het bezoek gevraagd, enkele uren voordat hij terugvloog van Afghanistan naar India. Het bezoek wekt de hoop dat de onderbroken onderhandelingen tussen de nucleair bewapende buren, misschien eindelijk voortgang zullen boeken. De twee naties leven al meer dan 65 jaar in vijandschap en hebben drie oorlogen gevoerd.

Sharif heeft Modi omhelsd nadat deze op de luchthaven in de oostelijke stad Lahore was geland. De twee zijn nadien per helikopter vertrokken naar een nabijgelegen familielandgoed van Sharif. “Zo, je bent eindelijk gekomen,” zei Sharif tegen Modi, verklaart een ambtenaar van het Pakistaanse ministerie van Buitenlandse Zaken die bij de meeting was. “Ja, absoluut. Ik ben hier,” antwoordde Modi.

Eerder op de dag had Modi premier Sharif gebeld om hem te feliciteren met zijn verjaardag. Hij vroeg hem daarop of hij een stop kon maken in Pakistan op weg naar huis, vertelt de Pakistaanse topdiplomaat en secretaris Buitenlandse Zaken, Aizaz Chaudhry aan verslaggevers. “En de premier zei tegen hem: 'Kom, je bent onze gast, kom alsjeblieft en drink thee met mij’,” zei hij.

Het was Sharif's 66ste verjaardag en het ouderlijk huis was versierd met lampjes voor de bruiloft van zijn kleindochter op zaterdag. Modi en Sharif hebben ongeveer 90 minuten met elkaar gesproken en hebben een vroege avondmaaltijd met elkaar gedeeld, alvorens de Indiase leider terugvloog naar huis.

Er is afgesproken om de banden tussen de twee landen te versterken en het intensiveren van het mens-tot-mens-contact, zodat een sfeer kan worden gecreëerd waarin het vredesproces verder kan gaan, verwoordt Chaudhry het gesprek tussen de twee leiders. De volgende stap is dat de secretarissen van Buitenlandse Zaken van beide landen elkaar volgende maand ontmoeten.
Modi was op de terugweg van een bezoek aan Rusland. Hij stopte eerder op vrijdag in de Afghaanse hoofdstad Kabul, waar hij een nieuw parlementscomplex dat met Indiase hulp is gebouwd, heeft ingehuldigd.

Het bezoek aan Lahore volgt na een kort gesprek dat Sharif en Modi hadden tijdens de klimaatonderhandelingen vorige maand in Parijs. Ze spraken af om het contact met elkaar te hervatten en de vredesonderhandelingen die worden geplaagd door militante aanvallen en een langdurend wantrouwen, een nieuwe kans te geven.

De twee leiders hebben een reeks van bilaterale kwesties besproken, waaronder de omstreden Himalaya-regio Kashmir, de meest controversiële kwestie die de twee nucleaire rivalen verdeeld houdt. Het wantrouwen tussen India en Pakistan is diepgeworteld. Modi's bezoek is het eerste door een Indiase premier aan Pakistan sinds de 2008 aanslagen in Mumbai, waarbij 166 mensen in de Indiase stad werden gedood door militanten opgeleid in Pakistan.

De twee landen zijn geboren uit de Britse koloniale India in 1947. Terwijl de meerderheid in India hindoe is, is het gros in Pakistan islamiet. De hindoe-nationalistische Modi is in 2014 aan de macht gekomen en heeft een hardere benadering naar Pakistan toe, wat de veiligheidstroepen de steun geeft om met kracht terug te slaan langs hun omstreden grens en een eind te brengen aan de aanslagen van opstandelingen op het Indiaas grondgebied.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May