Paus belicht vredesinspanningen in kerstboodschap
25 Dec 2015, 20:02
foto
Paus Franciscus heeft zijn toespraak gehouden vanaf het balkon met uitzicht op St Peter's Square. (Foto: Reuters)


Paus Franciscus heeft in een uitgebreide kerstboodschap oorlog, terrorisme en de migrantencrisis aangekaart. Hij heeft opgeroepen tot vrede en verzoening in de hele wereld. Ook in Suriname waren de kerken goed bezocht en de verwachting is dat ook op tweede kerst veel gelovigen de kerkdiensten zullen bijwonen. Het accent in de kerstboodschap lag op vrede en welvaart voor het Surinaamse volk en dat we als natie betere tijden tegemoet mogen zien.

In zijn boodschap heeft de kerkelijke wereldleider gezegd dat hij bidt voor het succes van de recente VN-resoluties voor vrede in Syrië en Libië. Hij heeft de “wrede daden van terrorisme” veroordeeld. Hij heeft daarbij de aanvallen in Frankrijk, Libanon, Egypte, Tunesië en Mali genoemd. Duizenden gelovigen zijn getrokken naar het Vaticaan om de boodschap van de paus bekend als ‘Urbi et Orbi’ – van de stad en de wereld - te horen.

Rond het Vaticaan was er zware beveiliging, terwijl er een enorme drukte was langs de straten. Sinds de aanvallen in Parijs op 13 november door islamitische militanten, is de bewaking rond het Vaticaan opgevoerd. In het haast afgelopen jaar waren er ook voortdurende conflicten in het Midden-Oosten en Afrika, terwijl Europa worstelt met een record aantal migranten die op Europese oevers zijn aangekomen.

Paus Franciscus begon zijn boodschap met de opmerking dat “precies waar de mensgeworden zoon van God in de wereld kwam, spanningen en geweld blijven bestaan.” Hij heeft er bij de Israëliërs en de Palestijnen op aangedrongen om de vredesbesprekingen direct te hervatten, en de internationale inspanningen om de “wreedheden” in Libië en Syrië te beëindigen, te ondersteunen.

Dergelijke handelingen, zegt hij, “ sparen zelfs niet het historisch en cultureel erfgoed van volkeren.” Hij heeft daarmee een duidelijke verwijzing gemaakt naar de groep Islamitische Staat. Sprekend vanaf het balkon van het St Peter's plein, heeft hij de christenen die worden vervolgd voor hun geloof, beschreven als “martelaren van vandaag”.

Over de migrantencrisis zegt de paus “moge God al degenen belonen - individuen en staten – die zich inzetten om de vele migranten en vluchtelingen bij te staan en te verwelkomen.” De kerkelijke wereldleider heeft ook verwezen naar conflicten in Oekraïne, Colombia, Jemen, Irak, Burundi, Zuid-Sudan en de Democratische Republiek Congo.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May