HI ondersteunt Moengo Minerals met inzet personeel
26 Dec 2015, 02:52
foto
Medewerkers van HI die geholpen hebben bij Moengo Minerals. (Foto: HI)


De afdeling Moengo van het ministerie van Handel en Industrie (HI) heeft een tiental medewerkers voor onderhoudswerkzaamheden uitgeleend aan Moengo Minerals NV. De ondersteuning van een week is aangeboden aan dit bedrijf voor een mogelijke doorstart. HI zegt dat één van de doelen van het ministerie is het stimuleren van industriële verwerking in Suriname.

Moengo Minerals is een productiebedrijf met een metakaolienfabriek te Moengo. Dit bedrijf is in 2013 in productie gegaan, maar kampt al ruim een jaar met slechte bedrijfsresultaten. Hierdoor moest vorig jaar vrijwel het totale personeel worden afgevloeid en werd de productie noodgedwongen gestaakt. De verkoop vindt plaats uit de tot dan toe geproduceerde voorraad. Het bedrijf zoekt sindsdien intensief naar mogelijkheden voor een doorstart.

HI-medewerkers hebben van 16 t/m 22 december geholpen. Zij waren enthousiast over het werk en hebben de opgedragen taken naar volle tevredenheid van directeur, Miguel Eersel, uitgevoerd. Dankbaar en tevreden over hun prestatie gaf de ondernemer aan dat indien de mogelijkheid bestaat om deze groep in dienst te nemen na een succesvolle doorstart van het bedrijf, hij er niet voor zal schromen dat te doen.

Veranderd beleid HI
Moengo Minerals NV produceert metakaolien uit pemba doti. Metakaolien, in Suriname op de markt gebracht onder de naam Power Pemba is een toevoegmiddel voor en deelse vervanger van cement in producten als beton-, pleister- en metselmortel: toevoeging van metakaolien heeft een versterkende en waterdichte werking en zorgt voor een betere verwerkbaarheid. Metakaolien is niet alleen geschikt voor de lokale markt, waarbij het deels import vervangend voor cement kan zijn, maar heeft ook exportpotentie en kan zo bijdragen aan het genereren van deviezen voor Suriname.

Een succesvolle doorstart van Moengo Minerals, een volledig Surinaams productiebedrijf, zal een positieve bijdrage leveren aan de ontwikkeling van Marowijne in het algemeen en Moengo in het bijzonder. In Moengo kan een deel van de werkgelegenheid worden opgevangen dat verloren is gegaan met de sluiting van Suralco. Met deze ondersteuning geeft minister Sieglien Burleson een eerste aanzet tot de verandering van het beleid van HI naar productie en exportstimulering, meldt het ministerie.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May