Suralco houdt circa honderd werknemers in dienst
25 Dec 2015, 00:03
foto
De productie van aluinaarde is sinds eind november stilgelegd te Paranam.


Suralco zal ongeveer honderd werknemers voorlopig behouden. Dit is inclusief 35 werknemers die ingedeeld zijn bij de Afobakakrachtcentrale. Starnieuws verneemt dat bijkans 98 procent van de stafleden al een afvloeiingsregeling heeft getekend met Suralco. Van het personeel dat aangesloten is bij de Paranam Werknemers Bond (PWB) is iets meer dan 10 procent akkoord gegaan met het beëindigen van het dienstverband.

Tussen de PWB en de directie van Suralco wordt er niet meer onderhandeld. De gesprekken zijn gesprongen bij de Bemiddelingsraad. De bond heeft besloten naar de groene tafel te gaan. Intussen heeft Suralco alle werknemers brieven doen toekomen waarin meegedeeld is wie blijft en wie naar huis gaat. Ruim vierhonderd mensen verliezen hun baan. Daarnaast hebben honderden contractarbeiders door de sluiting van de operatie te Paranam, geen inkomsten.

De werknemers van Suralco zullen uitbetaald krijgen voor de wettelijke opzegtermijn. Voor veel mensen gaat het om twee tot drie maanden opzegtermijn. Daarnaast worden zij voor zes maanden uitbetaald en krijgen een eenmalige uitkering van US$ 9000.

Assembleelid Marinus Bee (ABOP) vroeg in De Nationale Assemblee aan minister Gillmore Hoefdraad van Financiën om geen belasting te heffen op de uitkering die Alcoa zal geven. De bewindsman zei dit in welwillende overweging te zullen nemen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May