Olie leunt tegen elf jaar lage prijs
25 Dec 2015, 00:44
foto


Olie leunt aan tegen een prijs van ongeveer $ 37 per vat, bijna het laagste niveau in elf jaar. Ondanks tekenen van versterking in de Verenigde Staten van Amerika, bezwijkt de prijs aan de druk van overaanbod op de wereldwijde markt.

Amerikaanse ruwe olie heeft steun gekregen van dalende voorraden, minder boren en de opheffing van een exportverbod op de meeste Amerikaanse ruwe olie. De Amerikaanse ruwe olie kon zich daardoor voor de eerste keer in ongeveer een jaar handhaven boven Brent-olie.

Brent is donderdag 31 dollarcent gedaald naar US$ 37,05 per vat. Dinsdag nog was een vat Brent-olie op zijn laagst in elf jaar, US$ 35,98. Amerikaanse ruwe olie bleef onveranderd op US$ 37,50 nadat het bijna 8% in prijs is toegenomen deze week.

"Voor het moment is er nog steeds een ruim aanbod van ruwe olie en een enorme hoeveelheid in opslag", zegt Olivier Jakob, olie-analist bij Petromatrix in Zwitserland. Ruwe olie kreeg steun van de laatste momentopname van de Amerikaanse voorraden op woensdag. Ruwe olievoorraden, waarvan werd verwacht dat die zouden zijn, zijn gedaald naar 5,88 miljoen vaten, zegt de Energy Information Administration.

Voor de vijfde achtereenvolgende week hebben Amerikaanse olieboorders hun productie verminderd, een teken dat de lage prijzen de activiteiten onder druk zetten en de productie kan vertragen. In 18 maanden is de prijs van Brent-olie onder druk van overaanbod meer dan gehalveerd van US$ 100. Volgens de Opec is het overaanbod op dit moment meer dan 2 miljoen vaten per dag.

De verwachting is dat het overaanbod volgend jaar minder zal zijn als de mondiale vraag stijgt. De ineenstorting van de prijs leidt tot lagere productie van een aantal landen buiten de Opec, maar er is nog geen teken dat de Opec overweegt om haar aanbod te verlagen. Het is waarschijnlijk dat de Opec haar productie juist zal opvoeren als de sancties tegen Iran worden opgeheven.

"Terwijl het herstel van ruwe olie volgend jaar moet starten, zal het tempo van de voorraden afhangen van het besluit van Opec,” zeggen analisten van Energy Aspects in een rapport. “Ondanks de terugkeer van Iran, geloven we dat de berooide Opec-landen zullen strijden om de productie te handhaven, wat resulteert in sterkere prijzen in de tweede helft van 2016.”
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May