Per jaar gemiddeld 135 gevallen van suïcide
24 Dec 2015, 06:36
foto
Minister Patrick Pengel van Volksgezondheid luistert naar een interruptie. (Foto: Raoul Lith)


Per jaar plegen gemiddeld 135 personen suïcide. Dit blijkt uit de cijfers van de afgelopen vijf jaren. Minister Patrick Pengel van Volksgezondheid zei in De Nationale Assemblee tijdens de begrotingsbehandeling dat deze problematiek zeker aandacht vereist.

De bewindsman gaf antwoord op vragen gesteld door de Assembleeleden Carl Breeveld (DOE) en Dew Sharman (VHP). Zij wezen op de geestelijke gezondheid, met nadruk op het suïcide probleem. "There is no health without mental health', merkte Pengel op. Hij deelde mee dat alleen in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo er in 2014 en november 2015 respectievelijk 600 om 550 opnamen zijn geweest van mensen die een poging tot zelfdoding hebben ondernomen.

Het ministerie van Volksgezondheid gaat het komende jaar verder met het mental health plan dat in uitvoering is. Er is een wetenschappelijk comité geïnstalleerd dat zich bezighoudt met preventie over suïcide. Hierbij is er ook overleg met de ministeries van Landbouw, Veeteelt en Visserij en Handel en Industrie over het beleid rond verdelgingsmiddelen.

In De Nationale Assemblee kwam ook naar voren dat verzekeringsmaatschappijen de kosten niet dekken als het gaat om poging tot suïcide. Minister Pengel deelde mee dat er gesprekken gevoerd moeten worden met de verzekeringsmaatschappijen hierover. Het Psychiatrisch Centrum Suriname (PCS) zal in 2016 de 'Yepi de' 114 hulplijn blijven aanbieden voor mensen met suïcide neigingen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May