Presidentieel besluit zoet water export niet volgens regels
23 Dec 2015, 04:23
foto
Minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen. (Foto: René Gompers)


Minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen heeft dinsdagavond in De Nationale Assemblee gezegd dat hij geen documenten heeft gezien waaruit blijkt dat zijn voorganger, Jim Hok, advies heeft voor export van zoet water. Er is een presidentieel besluit opgemaakt op 16 maart 2012, waarin staat 'gehoord het advies van de minister van Natuurlijke Hulpbronnen'.

Op een vraag van de fractieleider van de VHP, Chan Santokhi, antwoordde Dodson dat deze zaak op de juiste manier zal plaatsvinden. Dit betekent dat het presidentieel besluit ingetrokken zal worden. Hij zal hier dieper op ingaan tijdens de tweede ronde van de begrotingsbehandeling die in januari zal plaatsvinden.

Diverse leden van De Nationale Assemblee hebben er moeite mee dat het buitenlandse bedrijf Amazone Resources voor 40 jaar toestemming heeft gekregen om zoet water te exporteren. Zij vinden dat eigen bedrijven tekort is gedaan door dit besluit te nemen. Benadrukt werd het belang van het koesteren van het zoet water, waar er in de wereld enorme tekorten zijn. Gewezen werd op ecologische verstoringen die kunnen ontstaan.

Het buitenlandse bedrijf, gevestigd in Zwitserland, heeft Nederlandse eigenaren. Amazone mag zoet oppervlaktewater in geheel Suriname exploiteren. Deze toestemming houdt ook in het duurzaam verwerken van zoet oppervlaktewater voor export naar verschillende gebieden. Het bedrijf mag jaarlijks tussen de 6 en 12% zoet oppervlaktewater van rivieren, dat stroomt naar de zee, aftappen. Santokhi zei dat tijdens deze begrotingsbehandeling De Nationale Assemblee een standpunt over deze kwestie moet nemen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May