Chinese bedrijven gaan grotere bijdrage leveren
20 Dec 2015, 19:32
foto
ACES, overkoepelende organisatie van Chinese staatsbedrijven en particulieren in Suriname hebben geld aan het bureau van de First Lady, computers aan universiteit en scholen geschonken. (Foto’s SCTV)


De Association of Chinese Enterprises in Suriname (ACES) gaat een grotere bijdrage leveren in de China-Suriname samenwerking. De overkoepelende organisatie van 20 Chinese staatsbedrijven en particuliere ondernemingen in Suriname, zegt onder leiderschap van de Chinese ambassade, haar werk te doen, te participeren in verschillende activiteiten en sociaal verantwoordelijkheid te nemen. “Wij hebben in de afgelopen 17 jaar een grote bijdrage geleverd aan de sociaal economische ontwikkeling in Suriname”, zegt Wu Qiong, ACES Secretaris generaal.

De ACES heeft vrijdagavond haar eerste nieuwjaarsreceptie gehouden op de Chinese ambassade in Paramaribo. In de afgelopen 17 jaar hebben Chinese investeringen in Suriname, geleid tot de ontwikkeling van verschillende industrieën en de werkgelegenheid bevorderd, meent Wu. Zijn bedrijf Zhong Da International Engineering Company Suriname n.v. is verantwoordelijk voor Dalian I, II en III. Hij somde enkele projecten op, van de ACES-leden sinds 1998. De constructie van 10 bruggen, asfaltering van meer dan 1000km aan wegen, de bouw van meer dan 1000 (volks)woningen, een stadion en het ministerie van Buitenlandse Zaken. “Het is voor een ieder duidelijk dat de economische en commerciële samenwerking tussen China en Suriname continu ontwikkeld wordt en een enorme vooruitgang is bereikt in de infrastructuur, weg- en waterbouwkunde, economie en technologie in Suriname.”

Volgens de Chinese ambassadeur Yang Zigang hebben de ACES-bedrijven naast investeringen, ook gezorgd voor vitaliteit, nieuwe energie, geest van ijver en ondernemerschap. De ACES is april 2014 opgericht, onder supervisie van de Chinese Ambassade. Met de ondertekening van de handelsovereenkomst in 1998 tussen beide landen, vestigde Chinese staatsbedrijven zich in de Surinaamse houtverwerkingsindustrie. Door de jaren heen volgde meerdere Chinese ondernemingen. De ontwikkelingen en verworvenheden, sindsdien getuigen van een vruchtbare China-Suriname politieke en economische samenwerking, zegt Yang. Hij twijfelt er niet aan dat bij voortzetting van de betrekkingen, beide landen van een “veelbelovend vooruitzicht zullen genieten”. De diplomaat is de ACES dankbaar voor hun bijdrage. “Zonder hen zou onze bilaterale betrekkingen net als een kasteel in de lucht zijn.” Hij heeft de bedrijven opgeroepen om meer sociale verantwoordelijkheid te nemen.

De associatie biedt verschillende diensten aan de leden, zoals de bescherming van de juridische belangen en versterking van de zelfdiscipline binnen de bedrijfstak. De ACES-Sg stond ook even stil bij de rol die de Chinese regering en ambassade in Paramaribo, overzeese Chinezen en lokale partners in hun bestaan in Suriname spelen. Volgens hem biedt de Surinaamse regering de ACES een platform, garantie en efficiënte dienstverlening. “Het vertrouwen en de ondersteuning van de regering is de basis van de ontwikkeling van Chinese ondernemingen.”

Staande de receptie zijn de eerste ACES donaties overhandigd. “Onderwijs is de sleutel tot succes”, beargumenteerde diplomaat Ma Yingli, de Economische en Commerciële wethouder, de keuze van de schenking. Zo heeft de Anton De Kom Universiteit 10 computers en vijf scholen elk 2 computers ontvangen. Het bureau van de First Lady is bedacht met US$ 3000 voor eigen sociale projecten.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May