Minister Juspol krijgt steun DNA aanpak misbruik meisjes
19 Dec 2015, 00:36
foto
Minister Jennifer van Dijk-Silos tijdens beantwoording van vragen in DNA. (Foto: Raoul Lith)


Minister Jennifer van Dijk-Silos van Justitie en Politie (JusPol) heeft de volledige ondersteuning van De Nationale Assemblee (DNA) om misbruik van jonge meisjes in het binnenland aan te pakken. De meisjes worden geëxploiteerd. Het dorpsbestuur van Apoera onder leiding van kapitein Carlo Lewis werkt volledig mee. Ook districtscommissaris Naltus Naana heeft alle medewerking toegezegd. De bewindsvrouw zei dat de dc van Brokopondo, met ondersteuning van twee sociologen, ontkend heeft dat soortgelijke praktijken plaatsvinden te Brownsweg.

Van Dijk-Silos zei vrijdag tijdens de begrotingsbehandeling in De Nationale Assemblee dat zij ernstige gevallen van misbruik van kinderen te Brownsweg gerapporteerd heeft gekregen. Als zij geen medewerking van het districtsbestuur en het traditioneel gezag krijgt, zal zij Brownsweg niet kunnen aanpakken. Ook van haar collega van Regionale Ontwikkeling, Edgar Dikan, heeft zij vernomen dat er zaken plaatsvinden die niet door de beugel kunnen.

De minister werd geïnterrumpeerd op dit punt. Assembleelid Diana Pokie (ABOP) die ook uit Brokopondo afkomstig is, beaamt dat in het dorp Brownsweg meisjes misbruikt worden. Er moet inderdaad opgetreden worden. Zij gaf alle ondersteuning aan de bewindsvrouw, die daar nadrukkelijk om vroeg. Fractieleider Ronnie Brunswijk, die eerder heftige kritiek leverde op de minister, zei dat hij "eindelijk iets heeft gevonden om haar te ondersteunen." Marinus Bee (ABOP) gaf alle ondersteuning. Deze kreeg zij ook van de fractie van de NDP. Fractieleider André Misiekaba merkte op dat hij als ontwikkelingswerker door het hele land heeft gereisd en dit soort praktijken komen wel degelijk voor. Patricia Etnel (NPS) haalde aan dat meisjes vernietigd worden op de goudvelden. Zij pleitte voor begeleiding van de kinderen, die niet gewoon in hun thuissituatie teruggeplaatst worden.

De minister voelde zich gesterkt door de reactie van De Nationale Assemblee om nu ook Brownsweg aan te pakken. Apoera omarmt de aanpak van Justitie en Politie. Er is een plan van aanpak voorbereid, dat samen met de organisaties UNICEF, UNDP en UNFPA wordt uitgevoerd. In het eerste kwartaal van 2016wordt een project geschreven, waarbij het probleem in de districten Paramaribo, Wanica, Nickerie en Sipaliwini (Apoera en omstreken) wordt aangepakt, deelde de minister mee.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May