Assemblee kritisch over export van water
17 Dec 2015, 05:47
foto
De Anjoemaravallen in het Centraal Suriname Natuur Reservaat. Het buitenlandse bedrijf Amazone mag zoet oppervlaktewater in geheel Suriname, dat stroomt naar de zee, exploiteren. (Foto: Edward Troon)


De Nationale Assemblee heeft duidelijk laten blijken het er niet mee eens te zijn dat het buitenlandse bedrijf Amazone Resources voor 40 jaar toestemming heeft gekregen bij presidentieel besluit om zoet water te exporteren. Chan Santokhi, fractieleider van de VHP, heeft indringende vragen hierover gesteld. Ook Anton Paal (PALU) benadrukte het duurzaam beheer van de zoetwatervoorraden van het land. Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons liet bij de begrotingsbehandeling net als Santokhi duidelijk merken het niet mee eens te zijn dat buitenlanders de gelegenheid krijgen om water te exporteren en eigen ondernemers overgeslagen zijn.

Paal zei dat Suriname in de wereld gerekend wordt tot de landen met de grootste zoetwater voorraden. "Wij moeten ons echter daarbij realiseren dat deze voorraden niet onuitputtelijk zijn en dat duurzaam beheer van onze watervoorraden dus een gebiedende eis is," zei Paal. Intussen heeft minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen het presidentieel besluit van 16 maart 2012, op 14 december toegestuurd naar De Nationale Assemblee. Dit op basis van vragen die er gesteld zijn over het presidentiële besluit tijdens de begrotingsbehandeling.

Het buitenlandse bedrijf, gevestigd in Zwitserland, heeft Nederlandse eigenaren. Het bedrijf wordt vertegenwoordigd door Cor de Ruiter. Amazone mag zoet oppervlaktewater in geheel Suriname exploiteren. Deze toestemming houdt ook in het duurzaam verwerken van zoet oppervlaktewater voor export naar verschillende gebieden, zoals Midden-Oosten (inclusief Israël), Noord-Amerika, Midden-Amerika, Zuid-Amerika en het Caribisch Gebied. Het bedrijf mag jaarlijks tussen de 6 en 12% zoet oppervlaktewater van rivieren, dat stroomt naar de zee, aftappen.

De regering begint vandaag om half tien met het beantwoorden van vragen die in eerste ronde gesteld zijn door De Nationale Assemblee.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May