Regering antwoordt DNA donderdag in debat begroting
16 Dec 2015, 00:01
foto
De eerste ronde van de Nationale Assemblee om de begroting 2016 te behandelen is na drie dagen, dinsdagavond afgesloten. (Foto: Raoul Lith)


De eerste ronde voor De Nationale Assemblee (DNA) is na drie dagen intensief vergaderen, dinsdagavond om 21.00 uur afgesloten. Vrijdag zijn Assembleeleden begonnen met hun visie over de ingediende begroting 2016 en nota's van wijzigingen. Er zijn indringende vragen gesteld door oppositie én coalitie over diverse vraagstukken. De begrotingen van diverse ministeries zijn onder een vergrootglas geplaatst. De regering komt donderdag aan het woord. Ook vragen die zijn blijven liggen bij de algemene politieke beschouwingen, zullen door ministers worden beantwoord.

De coalitie fractie had nog diverse leden die aan het woord moesten komen. Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons had gepland om de eerste ronde voor DNA woensdag af te sluiten. Het is de bedoeling om de begroting dit jaar nog in stemming te brengen. NDP-fractieleider Andre Misiekaba deelde na een schorsing mee dat enkele leden hun spreekbeurt in de tweede ronde zullen houden. Hierdoor was het mogelijk om donderdagavond het eerste deel van de behandeling af te sluiten.

De meest kritische vragen zijn gesteld over de financieel-economische situatie. Verschillende leden gaven aan dat de Centrale Bank niet in staat is de vastgestelde koers voor de US$ te verdedigen. De maximale bandbreedte is SRD 4,20 voor de US$, maar deze is nergens te krijgen. Bij cambio's wordt al SRD 4,75 neergeteld voor een dollar. Onderwijs, gezondheidszorg, de veiligheid, prijzen in de winkels, stimuleren van productie, verlies van banen, parastatale bedrijven en natuurlijke hulpbronnen zijn door diverse Assembleeleden veelvuldig besproken. De regering heeft een zware dobber aan het beantwoorden van al de indringende vragen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May