Alcoa houdt vast aan Brokopondo Overeenkomst tot 2032
14 Dec 2015, 00:02
foto


De multinational Alcoa is het absoluut niet eens met de regering en De Nationale Assemblee dat de Brokopondo Overeenkomst vóór 2032 wordt beëindigd, bij de stopzetting van de productie van Suralco te Paranam. Dit heeft Alcoa in een brief aan minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen te kennen gegeven. De Nationale Assemblee zal later op de dag in huishoudelijke vergadering bijeen komen en een standpunt bepalen over de reactie van de Amerikaanse multinational.

Uit de brief blijkt dat de presidentiële commissie onder leiding van Dilip Sardjoe nadat de intentieverklaring is opgezegd, een gesprek heeft gehad met Alcoa. De Nationale Assemblee had in een vergadering achter gesloten deuren de intentieverklaring afgewezen. Op grond hiervan heeft president Desi Bouterse besloten om deze op te zeggen. De regering heeft op 20 november dit schriftelijk meegedeeld aan Alcoa. Over het algemeen werd verwacht dat de presidentiële commissie zou worden ontbonden of tenminste gewijzigd. Naast Sardjoe zitten in deze commissie ex-Staatsolie directeur Marc Waaldijk en minister Gillmore Hoefdraad van Financiën, die als governor hier al deel van uitmaakte.

Alcoa stelt het vrijwillig aangegeven is dat de Brokopondo Overeenkomst eerder beëindigd kon worden. Benadrukt wordt dat indien het erop aankomt, Alcoa vast zal houden aan de einddatum van de overeenkomst. De multinational geeft aan dat diverse scenario's uitgewerkt zijn over de raffinaderij, waarbij internationale experts betrokken waren. Na alles grondig te hebben bestudeerd, is de conclusie getrokken dat de voortzetting van de raffinaderij te Paranam niet levensvatbaar is, schrijft Alcoa, die bereid is verder te praten over de toekomst van de bauxietsector.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May