Tsang: In tijd van crisis niet snijden in veiligheid
12 Dec 2015, 04:26
foto
Assembleelid Stephen Tsang in De Nationale Assemblee. (Foto: Raoul Lith)


Assembleelid Stephen Tsang zei vrijdag tijdens de begrotingsbehandeling blij te zijn dat minister Jennifer van Dijk-Silos het bedrag voor veiligheid heeft opgetrokken, na een gesprek met de vaste Assembleecommissie voor Justitie en Politie. "In een tijd van crisis, mogen we niet snijden in veiligheid. Veiligheid is erg belangrijk voor de ontwikkeling van het land. Voor de burger uiteraard, maar een veilige samenleving bevordert ook handel, productie, investeringen en toerisme," zei Tsang. Hij vroeg wanneer het camera surveillancesysteem dat is gedoneerd door de volksrepubliek China en grote bijdrage zal leveren aan de veiligheid, ingezet zal worden.


Tsang zei dat veel kleine vergrijpen, voornamelijk winkeldiefstallen, niet worden gerapporteerd, omdat winkeliers bij het doen van aangifte en bij het opmaken van een proces-verbaal op het bureau, vaak de hele dag kwijt zijn. De kleine verliezen die ze lijden bij kleinschalige diefstal wegen niet op tegen een dag sluiten om aangifte te doen. Het Assembleelid vroeg om een efficiënter proces. Indien de agenten op de plaats delict de aangifte digitaal kunnen opnemen, en dan op het bureau het proces-verbaal opmaken, waarna ze het ter ondertekening aanbieden, zullen winkeliers vaker geneigd zijn aangifte te doen. Dit heeft als gevolg dat kleine criminelen in een vroeg stadium worden aangepakt, geregistreerd en begeleid, voordat ze eventueel overgaan tot zwaardere vergrijpen. Het Assembleelid pleitte voor een integrale aanpak van criminaliteit, waarbij diverse ministeries samenwerken.

Frans systeem
"Bij veiligheid in een samenleving hoort ook verkeersveiligheid. We praten de laatste tijd vaak over preventie in de gezondheidszorg. Maar preventie van verkeersongevallen moeten we niet vergeten. We kijken alleen naar het aantal doden bij verkeersongevallen, maar het aantal gewonden en invaliden door toedoen van verkeersongevallen, kosten het land ook heel veel geld. Niet te spreken over het leed van de slachtoffers, nabestaanden en familie," stelde Tsang. Hij vroeg aandacht voor het rijbewijssysteem zoals dat wordt gebezigd in Frankrijk en Frans-Guyana. Een puntensysteem waarbij de houder met een aantal punten begint. Bij elk jaar van ongevalsvrij rijden, krijgt de houder er een punt bij tot een maximum van 12. Bij elk ongeval, afhankelijk van de ernst, worden er punten afgetrokken. Bij het rijden onder invloed bijvoorbeeld worden er 6 punten afgetrokken. Indien je geen punten meer hebt, vervalt je rijbevoegdheid en dien je opnieuw je rijbewijs te maken. Daarbij worden de examenkosten verdubbeld. Dit systeem heeft in Frans Guyana het aantal dodelijke verkeersongevallen in enkele jaren gehalveerd.

Tsang vroeg ook aandacht voor het proces van uitschrijven van verkeersboetes. Het systeem is fraudegevoelig en geeft mogelijkheid om onderhands minder te betalen bij corrupte ambtenaren. "De Staat loopt veel inkomsten mis en er wordt misbruik van gemaakt. Met name Chinezen die de taal niet machtig zijn, worden vaak gevraagd om elders hun 'boete' te voldoen. Ik wil pleiten voor een systeem waarbij de boetebonnen genummerd zijn. Elke agent moet een uitgeschreven bon kunnen verantwoorden, waarmee wordt voorkomen dat boetes niet worden geregistreerd bij de centrale en onderhands worden geïnd."
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May