Karta-Bink krijgt steun in kritiek op 'vuilniszakkenproject'
11 Dec 2015, 10:44
foto


Assembleelid Ingrid Karta-Bink (Pertjajah Luhur) heeft bijval gekregen van collega's over haar kritiek op de wijze waarop het 'vuilniszakkenproject' is ingevoerd door Regionale Ontwikkeling. Zij betoogde vanmorgen bij de behandeling van de begroting 2016 dat de Districtsverordening nog niet is goedgekeurd bij wet. Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons vulde aan dat de ontwerpwet ook nog niet is ingediend bij het college.

Karta-Bink vroeg zich af wat de mensen moeten doen met hun zwarte vuilniszakken die zij al gekocht hebben. De zakken van de districten zijn ook 20 cent duurder. Het Assembleelid vindt dat zonder een gedegen voorbereiding en wettelijke basis districtscommissarissen (dc's) de speciale vuilniszakken hebben geïntroduceerd.

Marinus Bee (ABOP) en Amzad Abdoel (NDP) vinden ook dat goed gecommuniceerd moet worden met het volk. Abdoel merkte op dat aan de mensen uitgelegd moet worden waarom een zak 60 cent kost. Wat gaat er gebeuren met het extra geld. Welke projecten zullen er worden uitgevoerd. Bee en Abdoel zeiden dat mensen bereid zijn mee te werken als er een beter uitleg komt.

Districtsfonds versterken
Minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling laat in een persbericht weten dat hij bij de dc's heeft aangedrongen om met het oog op de precaire economische situatie naar mogelijkheden uit te kijken om het districtsfonds te versterken. Tijdens een bijeenkomst met de dc's is gesproken over het vuilniszakkenproject. Het district Para heeft met dit project het districtsfonds met ruim SRD 300.000 weten te versterken. Er is commotie ontstaan over de prijs van de zakken in diverse districten, die varieerde van SRD 0,65 tot SRD 1. Een uniforme prijs is afgesproken dinsdag tijdens een vergadering met de minister en de dc's. Besloten is dat een vuilniszak voor normale huishoudens niet duurder dan 80 cent mag kosten.

Met uitzondering van Sipaliwini en Paramaribo zijn in alle andere districten een aanvang gemaakt met het ‘vuilniszakkenproject’. "De inkomsten, hoe minimaal dan ook, verkregen uit het ‘vuilniszakken project’ draagt niet alleen bij aan de verbetering van de vuilophaaldienst en een schoner milieu, maar ook kunnen andere projecten met een spoedeisend karakter worden gefinancierd, zoals bij calamiteiten," zegt RO. "De voorbereiding van het project is in overleg en in samenwerking met verschillende actoren geweest, zoals de districtsraden, ressortraden, dorpsbesturen, etc., en is vanuit de commissariaten gezorgd voor de nodige voorlichting hierover. Het begrip en de medewerking vanuit de burgerij is over het algemeen goed te noemen." Hierover heeft De Nationale Assemblee een andere mening. Minister Dikan moet de gestelde vragen nog beantwoorden wanneer de regering aan het woord komt.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May