Zunder trekt zich terug uit de partijpolitiek
10 Dec 2015, 00:33
foto


De econoom Armand Zunder heeft besloten zich terug te trekken uit de Surinaamse partijpolitiek. Hij heeft zich ruim tien jaar geleden aangesloten bij de Nationale Partij Suriname (NPS). Hij zegt gekozen te hebben voor de NPS om de waarden en normen waarvoor de partij toen stond. "Maar ook omdat de partij grote politieke leiders heeft voortgebracht die aanwijsbaar een bijdrage hebben geleverd aan het verheffen van de samenleving op verschillende gebieden," merkt Zunder op.

Zunder meent dat die tijden nu vergane glorie zijn en is de realiteit nu geheel anders. Hij heeft enige maanden geleden na de algemene verkiezingen van mei 2015 samen met enkele andere activisten in de NPS de actiegroep Seti NPS helpen oprichten. De actiegroep groep heeft zich volgens hem ingezet om na het vernietigende resultaat van de verkiezingen van 2015 orde op zaken in de NPS te helpen stellen. De actiegroep wenste de NPS te redden van de meetbare neergang van 47% minder stemmen onder de huidige leiding. Volgens Zunder heeft de actiegroep onder meer gehamerd op:
- Het introduceren van stemrecht voor de leden, die afgevaardigd worden op partijcongressen;
- Het duurzaam introduceren van politieke vorming en training van de leden;
- Het introduceren van een lidmaatschapskaart en het betalen van contributie door de leden;
- Het systematisch bespreken, introduceren en presenteren van issues die aansluiten bij de aspiraties van de potentiële achterban van de partij;
- Een serieuze evaluatie van de blunders die vooral door de partijvoorzitter in de recente verkiezingscampagne van 2015 zijn gemaakt;
- Het onverenigbaar zijn van de functie van voorzitter van de partij en het lidmaatschap van De Nationale Assemblee in de huidige opbouwfase van de partij.

"Het is de actiegroep Seti NPS ondanks talrijke pogingen nog niet gelukt om deze punten met de partijleiding te bespreken, omdat de partijvoorzitter de actiegroep simpelweg niet ziet zitten," meent Zunder. Hij vindt dat de actiegroep zich dan maar zou moeten opheffen. Hij heeft daarom voor zichzelf wel conclusies getrokken en heeft de overige leden van Seti NPS al ingelicht over zijn standpunt.
Zunder benadrukt dat de conclusies die hij heeft getrokken nog verder gaan. Hij heeft inmiddels de voorzitter van de NPS geïnformeerd dat hij zich ook als lid van de partij terugtrekt. Dit betekent dat hij ook heeft bedankt als lid van de Adviesraad en als voorzitter van de onderafdeling (kern) Tourtonne IV van de partij.

Zunder zegt dat hij de huidige voorzitter van de NPS, na de voor de partij vernietigende recente verkiezingsuitslag in een vergadering van de Adviesraad, persoonlijk heeft voorgesteld om de eer aan zichzelf te houden, omdat hij door de structuren in de gelegenheid is gesteld om de neergang van de partij te stuiten, maar daarin volstrekt heeft gefaald. "Dit is dus niet gebeurd en de partij gaat nu kwakkelend en doelloos verder onder leiding van een voorzitter die de voor mei 2015 gestelde doelstellingen niet heeft kunnen realiseren en niet vatbaar is voor discussie over verbeterpunten en een woordenboek hanteert waarin het woord zelfkritiek blijkbaar niet voorkomt". Zunder stelt dat de huidige leiding van de partij niet wenst te luisteren naar gemaakte fouten en dat daarom Noti no de fu seti moro bika den tirimang fu a partij no wani arki.

Zunder gaat zich nu concentreren op eventuele advies- en beheersfuncties na meer dan 30 jaar lokale en internationale ervaring te hebben opgedaan in uiteenlopende adviesfuncties op financieel en economisch gebied. Hij gaat zich hiernaast ook concentreren op het afmaken van vier manuscripten van boeken die hij in de pipeline heeft. Het coachen van startende ondernemers en herstarters, op voortgaand onderzoek en motivatie van personen over het vraagstuk van reparaties vanuit het Caricom perspectief en het leveren van een bijdrage aan de versterking van de vakbeweging, staan ook op zijn agenda.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May