Themen: 90% bus- en boothouders in actie
09 Dec 2015, 15:05
foto


Honderden kinderen hebben vandaag de school niet kunnen bezoeken. Ruim negentig procent van de bus- en boothouders heeft gestaakt. Ondanks een motie die is aangenomen en tijdig is gewaarschuwd, hebben de leden van de Organisatie van Bushouders in Suriname (OBS) geen geld ontvangen. "De minister van Financiën heeft langer dan acht dagen nodig om fiat voor uitbetaling te geven. De stukken zijn al bij de banken," zegt Kenneth Themen, voorzitter van OBS aan Starnieuws.

Van de 214 leerlingen van VOJ-Atjoni waren er vandaag nog geen honderd aanwezig. De kinderen van Gengeston hebben gelopen tot aan de overkant van de aanmeersteiger bij Atjoni. Van daaruit hebben zij hulp gevraagd aan particuliere bootsmannen die daar waren aangemeerd. Zo slaagden deze kinderen erin om de school te bereiken. Vanuit Jaw Jaw hebben twee boten gevaren, vertelt een van de stakende bootslieden. Zijn collega's zouden daartoe opdracht hebben gehad van een lid van De Nationale Assemblée. De kinderen uit de overige dorpen hadden geen keus en zijn thuisgebleven. "In heel Brokopondo hebben maar twee boten van Frederik Finisie gevaren", bevestigt Themen.

Jeugdparlementariër Edgar Sampi van Sipaliwini zegt deze kwestie onder de aandacht te zullen brengen van het Nationaal Jeugd Parlement. Door de acties raken de kinderen achter. Directeur Henry Jozefzoon van VOJ Atjoni zegt de kinderen van het vierde leerjaar heeft kunnen opvangen in het internaat, want zij beginnen op 14 december met de SO's. "In de andere klassen zijn wij vanaf vandaag genoodzaakt om de stof te herhalen, zodat de kinderen die de school niet konden bereiken een niet al te grote achterstand oplopen." Hij heeft de school om 10.00 uur gesloten.

Themen verwacht dat donderdag nagenoeg alles plat zal zijn. Hij benadrukt dat de regering van te voren gewaarschuwd is voor deze situatie. Nu heeft minister Robert Peneux alles in orde gemaakt, maar zonder fiat van Financiën kunnen de bus- en boothouders niet worden uitbetaald. De OBS heeft een motie aangenomen waarin gesteld is dat uiterlijk 8 december alle bus- en boothouders over oktober 2015 volledig moeten zijn uitbetaald. Aangezien dit niet gebeurd is, is besloten in actie te gaan.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May