Willy Alberga: Wij zijn al 33 jaar nabestaanden
09 Dec 2015, 16:33
foto
Willy Alberga tijdens de herdenkingsdienst. (Foto: René Gompers)


"Al 33 jaar zijn we nabestaanden. Ja u ook. En ook door het bloed verbonden. Het bloed dat op 8 december 1982 heeft gevloeid omdat 15 mannen voor de democratie van Suriname hebben gestreden heeft ons allemaal tot nabestaanden gemaakt." Dit zei Willy Alberga gisteren in de St. Alfonsuskerk, tijdens de herdenking van de 8 decembermoorden door de Organisatie van Gerechtigheid en Vrede.

"En wij hun nabestaanden hebben niet gevraagd, geschreeuwd om gerechtigheid. Neen, dat lieten we over aan hun familie. We hebben toegelaten dat moordenaars amnestie kregen voor daden die onze samenleving verscheurd hebben en ons als nabestaanden van dit grote kwaad, dit onrecht, nog steeds in de greep houden.

Nu blijkt dat wij, de nabestaanden, allemaal lijden aan een overdraagbare aandoening. Ik schrok toen ik in een interview hoorde dat mijn zoon dit grote zeer, deze gapende wond die nooit behandeld is, ook zal doorgeven aan zijn kinderen. Dit zeer dat al 33 jaren in ons binnenste zit en als een kankergezwel onze energie vreet, weerhoudt ons om Suriname met z`n allen te ontwikkelen. Deze grote wond is uitgegroeid tot een overdraagbare aandoening.

Als wij die nu nabestaanden zijn, op de zelfde manier doorgaan, zal deze overdraagbare ziekte niet genezen. Dan zal ook de volgende generatie nabestaande zijn van de gruwelijke moorden van 8 december.
Moorden die van ons hebben weggerukt onze zonen, vaders, broers, neven, ooms, zwagers, kleinzonen. En dat terwijl de moordenaars al 33 jaar vrij rondlopen," stelde Alberga.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May